Bejrúti robbanás: elsüllyedt egy óceánjáró a kikötőben

Bejrúti robbanás: elsüllyedt egy óceánjáró a kikötőben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Orient Queen óceánjáró épp a kikötőben tartózkodott, amikor bekövetkezett a robbanás. A hajót próbálták megmenteni, de elsüllyedt.

A bejrúti kikötőben történt keddi nagyerejű robbanás után elsüllyedt a kikötő dokkjában horgonyzó Orient Queen óceánjáró.

A legénységnek a fedélzeten tartózkodó két tagja meghalt, heten megsérültek - közölte a tulajdonos, Mari Abu Mehri libanoni üzletember a NNA libanoni állami hírügynökség szerdai jelentése szerint.

Az 1989-ben épített, 121 méter hosszú, 7,4 ezer tonnás vízkiszorítású hajó bahamai zászló alatt hajózott, és a robbanás idején a bejrúti kikötőben horgonyzott. A robbanás során súlyosan megsérült a hajótest, és víz ömlött a hajó belsejébe. A mentési kísérletek nem jártak sikerrel, és a hajó elsüllyedt.

A hajótulajdonos gyors és átlátható vizsgálatot sürgetett a felelősök azonosítása és felelősségre vonása érdekében.

Közben Farhan Haq ENSZ-szóvivő szerdán New Yorkban bejelentette, hogy mintegy száz ENSZ-alkalmazott sérült meg a keddi robbanásban.

"Kezelést kapnak, és reméljük, hogy rendbejönnek" - mondta a szóvivő újságírók előtt, részvétét fejezve ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A városban kedd délután történt két óriási robbanás, miután kigyulladt egy petárdaraktár, majd a tűz átterjedt egy épületre, ahol 2700 tonnányi ammónium-nitrátot tároltak.

Eddig 135 halálos áldozatról számoltak be a hatóságok, a sérültek száma, pedig már ötezerre emelkedett. Több mint 200 ezerre tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat.

Hozzászólások