Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Októberre az ipar nem csak visszatért oda, ahol a válság előtt járt, hanem már meg is haladta azt.

Jókora pozitív meglepetéssel szolgált a magyar ipar: az egy évvel korábbinál 2,7 százalékkal nagyobb volt októberben az ipari termelés a munkanaphatástól megtisztított adattal számolva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A szeptemberi adathoz képest 2,8 százalékos volt a növekedés. Az év első tíz hónapjában összesítve 8,2 százalékkal volt kisebb a termelés, mint tavaly január és október között.

Részletes adatokat csak később fog közölni a KSH, egyelőre annyit írtak, hogy a járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában mértek növekedést, a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában azonban csökkent a termelés volumene.

Az ipar kiemelkedően jól teljesít ebben a nehéz időszakban

– írta az adatról Virovácz Péter, az ING elemzője. Mindez összhangban van szerinte azzal, hogy a bizalmi indexek és a beszerzési menedzser indexek is az ipar jó állapotáról tettek tanúbizonyságot, valamint a rendelésállomány alakulása is bizakodásra adott okot.

Amíg ez a lendület kitart a két legnagyobb súlyú ágazatban, addig az exportteljesítmény képes lesz érdemben segíteni a gazdasági kilábalást – tette hozzá. Erre nagy szükség is van, látva a gyenge kiskereskedelmi adatokat. Abból a legfrissebbet épp egy napja tették közzé, és a legpesszimistább várakozásnál is rosszabb lett.

Az elemző úgy számol: főleg a gyengélkedő belső fogyasztás és kevés beruházás miatt a negyedik negyedévben újra zsugorodhat a GDP, de várhatóan sokat javít majd az összképen a hazai export élénkülése, amelyet most elsősorban az ipari termelés segít.

Hozzászólások