szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A barack ára már tavaly is a duplája volt az egy évvel azelőttinek, most még drágább lehet.

Az idei baracktermés háromnegyedét elvitte a fagy néhány hét alatt – számolt be az RTL Híradó az Agrárgazdasági Kamarára hivatkozva. A riport szerint az elmúlt egy hónapban 18 tavaszi éjszakán süllyedt fagypont alá a hőmérséklet.

Mártonffy Béla, a kamara osztályvezetője a híradónak elmondta, a kajszit és az őszibarackot érintette a fagy leginkább. Az elmúlt öt évben harmadszor fordult ez elő, az országos termésnek körülbelül a 70-80 százaléka lett oda.

A gyümölcsárak emelkedése pedig több mint háromszorosa az inflációnak a KSH szerint. A barackok már tavaly duplaannyiba kerültek, mint egy évvel korábban, idén még drágábbak lehetnek.

Az alma 65 százalékkal többe kerül, mint két éve, a magyarok fele már tavaly is kevesebb gyümölcsöt vásárolt az áremelések miatt.

Odaveszett a fagy miatt a kajszitermés nagy része

Európa-szerte hiánytermék lehet idén a kajszibarack. A magyar termésmennyiség messze elmarad a megszokottól, ugyanakkor a legjelentősebb európai uniós termelőkörzetekben, így Olaszországban, Görögországban és Franciaországban is nagymértékű visszaeséssel számolnak a gazdák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A zöldség és a gyümölcs 16 százalékkal lett drágább

2020. októberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,0 százalékra lassult. Az alacsonyabb áremelkedésben főként az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk szeptemberinél mérsékeltebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet.