szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idáig a működési költségek növekedése miatt zárt be sok vendéglátóipari egység, mostanában pedig a lakossági fogyasztás visszaesése miatt. Idén eddig majdnem ezer vendéglátóhely húzta le a rolót.

Minden egyes nap átlagosan öt vendéglátóipari egység zár be Magyarországon, derül ki a KSH statisztikájából. Az ATV Híradójának nyilatkozó kávékereskedő szerint főként a kisebb, biztonságos háttér nélküli családi vállalkozások hagynak fel a tevékenységükkel. Míg egy gasztronómiai tanácsadó úgy látja: az átgondolt, stratégiával rendelkező vállalkozások között alig fordul elő bezárás.

Nagyon sokan fontolgatják az üzletük bezárását – állítja Gara Gyula, debreceni cukrász, aki 1988-ban nyitotta meg cukrászdáját. Elmondása szerint ilyen nehéz helyzetben még nem volt sem ő, sem a szakma. Olyan energiaár-növekedés van, amit el sem tudnak képzelni a vendégek. Cukrászdájukban 3 millió forint körüli havi energiadíjat kellene kifizetni, ezt nem lehet kigazdálkodni.

2023-ban nem javult a vendéglátóipar nehéz helyzete, a KSH adatai alapján idén eddig majdnem ezer vendéglátóhely húzta le a rolót, ami minden napra öt üzlet bezárását jelenti.

Dobó Ferenc cége több száz üzletnek szállít kávét és kiegészítőket. A cégvezető elmondta, idáig a működési költségek növekedése miatt zártak be sokan, mostanában pedig a lakossági fogyasztás visszaesése miatt.

Egy gasztronómiai tanácsadó szerint a bezárás a legtöbb esetben megelőzhető lenne, ugyanakkor azt elismeri, hogy nagy a különbség Budapest és vidék között. Összességében azt tapasztalja, a prémium helyek közül kevés zár be. A szakember szerint ma már csak a megtervezett vállalkozások élnek túl, az álom nem elég a sikerhez.

Nyitóképünk illusztráció.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!