szerző:
ingatlanmenedzser.hu

1. Nem cipővásárlás Talán a legfontosabb tudnivaló éppen ez: az ingatlanvétel nem olyan, mintha cipőt vásárolnánk.

1. Nem cipővásárlás

Talán a legfontosabb tudnivaló éppen ez: az ingatlanvétel nem olyan, mintha cipőt vásárolnánk. Nem szabad gyorsan dönteni, nem szabad csupán tetszik/nem tetszik tényezők, benyomások alapján dönteni a vételről. A lakásvétel után ugyanis gyakran késő a bánat: sokan évtizedekre elkötelezik magukat a lakáshitel révén, így ha valamilyen fontos tényezővel nem számoltak, akkor benne ragadnak a rossz megoldásban.

Alaposan gondoljuk meg tehát, valóban bele akarunk-e vágni, aztán tervezzük meg a fontos lépéseket, vegyük számba a pénzügyi lehetőségeket (saját erőt, hitelt, fontos költségeket). Még azt is figyelembe kell vennünk, van-e elég időnk munka mellett házakat nézni.

2. Ne sajnáljuk a pénzt közvetítőre

Már Magyarországon is kialakulóban van az ingatlan-közvetítők új szerepköre, a vevőképviseleté. Eddig ugyanis szinte kizárólag az eladó bízta meg az ingatlanos a lakás értékesítésével, ennek megfelelően tehát az ingatlanszakember az ő érdekeinek megfelelően járt el és cselekedett.

Nem szabad sajnálni a jutalékot, és érdemes megbízni saját, ismert vagy profinak ítélt ingatlanosunkat, aki segít a legjobb ház kiválasztásában. Feladata nem az, hogy dupla pénzt kasszírozzon, mert saját kínálatából választ, hanem hogy az ingatlanosok belső hálózata révén talán nekünk házat, lakást, és végig mellettünk marad, felhívja a figyelmet a hibákra, értékbecsléssel segít az alkuban, segít megoldani a jogi ügyeket.

3. Kaphatunk-e kölcsönt?

Ne kockáztassuk álmaink házát vagy akár a foglaló elvesztését azzal, hogy nem győződünk meg időben hitelképességünkről. Kérjünk előminősítést, vagy bízzunk meg hitelközvetítőt azzal, hogy körbejárja a pénzintézeteket, és jó kapcsolatai révén kideríti, mekkora kölcsönt kaphatunk. Ez a tényező fontos még a keresés előtt, mivel meghatározza, milyen értékű házakra vethetjük ki a hálónkat. Így aztán az alku is egyszerűvé válik, hiszen tudhatjuk, meddig mehetünk el.

4. A környék számít

Amikor keresni kezdünk, a legfontosabb tényező lebegjen szemünk előtt: a környék számít. Ez az a dolog, amelyen egyszerűen nem tudunk változtatni, ha nem a megfelelőt választjuk, muszáj lesz elköltözni. Sokan csak a ház minőségével foglalkoznak, és bár az is fontos, számos javítást, módosítást mi is végrehajthatunk rajta. A jó ár vagy a szép ingatlan sohasem segíti majd a közlekedést, az bevásárlási lehetőségek, kórház, iskola jó megközelíthetőségét. Nem változtat a két méterre fekvő főút teherautó okozta zajszintjén és más kellemetlen tényezőkön sem.

5. Mit is akarunk?

Ne támasszunk különleges igényeket, inkább igyekezzünk később magunk megoldani ezt a kérdést. Ha jó elrendezésű, a család méretének megfelelő szobaszámú, jó elrendezésű és kellő raktárhelyű (garázs, kamra) ingatlant keresünk, akkor biztosan találunk, hiszen a legtöbb vásárlónak hasonlóak az igényei. Ha extrém kívánságaink vannak, számítsunk arra, hogy alaposan megkérik az árát. Jobb, ha megveszünk egy igényes, megfelelő ingatlant, és némileg átalakítjuk igényeinknek megfelelően.

[[ Oldaltörés: Alku, szakértő, papírok (Oldaltörés) ]]

6. A kellő alku

Szintén reálisan kell megítélnünk azt, mennyit alkudhatunk a kiszemelt házból. Ha tudjuk, milyenek a környék átlagárai, mennyiért adtak el hasonló otthonokat, nem veszthetünk sokat. Ha viszont meggondolatlanok vagyunk, rosszul járhatunk. Ha túl keveset alkuszunk, évekig rosszul alszunk majd. Ha túl sokat akarunk, és nagyon alacsony kezdő ajánlattal indítunk, nem tudjuk majd megvenni a házat vagy lakást, mert az eladó elkerget bennünket.

7. Hívjunk szakértőt!

Nem szabad bedőlni a frissen festett falaknak vagy szépen lenyírt fűnek. A háznak számos olyan hibája lehet, amelyet laikus nem tud megítélni, csak szakember. Ha semmit sem értünk az építéshez, fogadjunk fel szakértőt, aki végignézi az ingatlant, megállapítja, van-e komolyabb szerkezeti hiba, kijavítandó, kicserélendő elem. A szakvélemény nem csak azt dönti el, érdemes-e megvásárolni a lakást, hanem azt is, mennyit érdemes alkudni az árából.

8. Legyen nálunk a pénz!

Ha egyszer már kitaláltuk, mennyi pénzzel is vágunk bele a lakásvásárlásba, ne változtassunk rajta sokat. Persze, ha még el kell adnunk előző lakásunkat, annak ára bizonytalansági tényezőt jelent, ám nagyjából azért kalkulálható. A lényeg, hogy az elérhető készpénzt gyűjtsük be könnyen hozzáférhető formába: legyen a bankszámlán, legfeljebb kössük le betétként, ha egy hónapnál tovább tart a kifizetési folyamat (nagyobb összeg esetén 50-100 ezer forintot is nyerhetünk így). Mindenképpen legyen néhány órán belül kivehető a foglaló összegének nagyságrendje, nehogy a késlekedés miatt lemaradjunk az álomingatlanról. Házvétel előtt ne adjunk kölcsön, ne vegyünk autót részletre, és általában semmi feleslegesre ne költsünk.

9. Ellenőrizzük a papírokat!

Tulajdoni lap, helyszínrajz, építési tervek: ezek megnézése nélkül ne nagyon vágjunk bele a lakás megvásárlásába. Fontos, hogy az ingatlan per- és tehermentes legyen, hogy valóban a terveknek megfelelően legyen megépítve. Ezek híján komoly bajokra és büntetésekre lehet számítani. Az adásvételi szerződést az általunk ismert legjobb ügyvéddel készíttessük, ne sajnáljuk a jutalékot, mert vitás esetekben a „nem egyoldalas” dokumentum megvéd minket.

10. Semmi sem történik magától!

Ne várjuk a sült galambot, ne gondoljuk azt, hogy az ingatlanos és az ügyvéd megbízási szerződésének aláírásával minden magától megy majd. Az ingatlanvétel sok telefonálással, e-mailezéssel, rohangálással, hivatalba járással telik. Készüljünk fel rá, tartsunk mindent fejben vagy leírva, és ne szégyelljünk akár tízszer is szólni az elmaradt teendők miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Lemondott az olasz miniszterelnök

Lemondott az olasz miniszterelnök

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte