Művészeti lakópark épül a Rózsadombon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

 8 milliárd forintos beruházással Seven Arts néven épül új...

 
8 milliárd forintos beruházással Seven Arts néven épül új lakópark a Rózsadombon fekvő Józsefhegyi utcában. Mivel a fővárosnak e patinás negyede „megtelt”, és szinte lehetetlen komplex épületegyütteseknek is helyet adó, megfelelő méretű területet találni, a beruházó Neocity Group szakemberei más megoldás mellett döntöttek: a volt diplomata lakónegyed telkén, sőt, a hajdani épületek szerkezeti vázának felhasználásával építenek exkluzív lakóparkot, úgy hogy a 2009 végére testet öltő tervekkel egyszersmind megpróbálják újraértelmezni az elmúlt évtizedben kissé devalválódott fogalmat.
A világ több országában is megvalósításra szánt koncepció kidolgozásával Fónagy Dóra építész-belsőépítész műhelyét bízták meg. Elképzelése alapjául szolgáló ötlet, hogy a hét épület mindegyikét a képző- és iparművészet által használt anyagokban rejlő artisztikus lehetőségek kibontásának jegyében formálja építészeti műalkotássá. A architekturális program az üveg, a fény, a fém, a műanyag, a kő, a textil és a fa szépségét hirdeti a Shalom Davidovich vezető építész által izgalmas körvonalakkal, lakásalaprajzokkal és változatos homlokzatokkal megtervezett Seven Arts Rózsadomb Lakópark hét háztömbjének egyes elemein.
 
Üvegek és tipográfia
Az épületekben a látogatók elé táruló látványt az a központi terekben elhelyezett, nagyméretű üvegfelület szervezi, amelyen a kortárs építészet legmodernebb motívumai tűnnek fel. Magyarországon még újdonság az a – németországi Wernberg-Köblitztől rendelt - két lap közé préselt fényálló üvegfólia, amely világszert egyre gyakoribb díszítőeleme a Seven Artshoz hasonló igénnyel megalkotott luxusépületeknek. A Traviczky Orsolya művei által képviselt grafika mellett egy speciális ún. alkalmazott művészeti ág, a tipográfia is tárgyiasul az egyes épületek nevét (Glassart, Lightart, Metalart, Plastart, Stoneart, Texart, Woodart) hirdető feliratokban valamint a lépcsőházak falán graffiti stílusban megalkotott szövegekben is.
Fónagy Dóra értelmezésében ezek a lépcsőházak nem csupán a lakásokba való eljutás szükséges eszközei, hanem a saját tervezésű bútoraival berendezett - tulajdonképpen az otthonok kiterjesztését is jelképező - fogadó és egyben közösségi terek.
A hét lakótömb látványa a Seven Arts hullámos vonalvezetésű díszítései, mesterséges flórája és belső tava nyomán meditatív hangulatot keltő 1,6 hektáros, ősfás parkjában áll össze. Az építtetők a területnek csak húsz százalékát építik be, a fennmaradó részen pihenőkert, játszótér és teniszpálya kap helyet.
 
Intelligens lakások
A Seven Artsban átadandó 90 lakás tulajdonosai egyre több olyan szolgáltatást várnak a saját otthonuktól, amelyeket eddig ún. publikus terekben, intézményekben vehettek igénybe. A Széchenyi helyett saját pezsgőfürdőjükben, szaunájukban frissülnek fel. A filmsztárokkal a privát házimozi-rendszerük kivetítőjén akarnak találkozni, otthoni edzőtermeikben sportolnak, magánpartikat szerveznek. Ennek megfelelően a lakásokban működő eszközöket az intelligens ház technológia jegyében szervezik rendszerré az elektromos redőnyöktől, a padlóba süllyesztett radiátorok szabályozását biztosító érzékelőkön keresztül a világításon át a klímarendszerig. A kényelmet, a háztartás vezetését, a szórakozást biztosító gépeket, szerkezeteket természetesen úgy választják ki és építik be, hogy azok formája, alakja vagy rejtve maradjon, vagy kiegészítő designelemként szervesüljön a helyiségek enteriőrjébe.
A Seven Arts brand következő projectjét –bár még nem eldöntött tény- Lengyelországban, Csehországban vagy Romániában fogják megvalósítani