Mi zabálja az áramot a lakásban?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az EU 2020-ra húsz százalékkal szeretné csökkenteni a...

Az EU 2020-ra húsz százalékkal szeretné csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. Egy német portál tanulmánya szerint ebben a háztartások is segíthetnek – még pedig úgy, hogy ötödével kevesebb energiát használnak fel. Ugyanis, állítja az írás, néhány apró trükk, és máris kevesebb villanyt, gázt és vizet fogyasztunk – közben pedig nincsen szükség beruházásra, illetve nem kell lemondanunk semmiről. Környezettudatos összeállítás természetért és jövőért aggódó polgároknak.

Készenléti állapot: tiszta energiapazarlás

Különösen sok energia megy veszendőbe a televíziók és számítógépek készenléti állapotánál, még akkor is, ha a berendezések ilyenkor alig néhány wattot használnak el. Ha több ilyen készülékünk van, akkor a relatív kicsi napi fogyasztásból elég tekintélyes kilowattóra kerekedik éves szinten. Szakértők úgy számolnak, hogy naponta húsz, vagy néha még több órát „tölt” a tévé, hi-fi, számítógép készenléti módban. 
A tanács egyszerű és kézenfekvő – ha elmegyünk otthonról, akkor kapcsoljuk ki valamennyit. Ha számolni akarunk: napi húsz órát „áll” a gép, ezalatt két wattot fogyaszt. Egy évben ez 7300 üzemóra, összesen 14,6 kilowattóra felesleges kiadás  – amit szorozhatunk annyival, ahány „készenléti” elektronikai cikkünk van.


Régi hűtő, nagy fogyasztás

A régi hűtőszekrények valóságos áramzabálók. Különösen azok, amelyekből hiányzik az automatikus leolvasztás funkció. Ha ilyen készülékkel rendelkezünk, akkor gyakran olvasszuk le, különben menthetetlenül eljegesedik, és akkor rendesen pörgeti a villanyórát. Meleg vagy forró ételt még véletlenül se tegyünk bele, mert az tovább növeli a jégképződést. Ezenfelül plusz hét fok hűtési hőmérséklet bőven elegendő ahhoz, hogy az élelmiszerek ne romoljanak meg. Ha tehetjük, cseréljük újabbra elavult hűtőszekrényünket.

Mosogatógép: vegyen vissza a hőfokból

A mosogatógépen ne a legmagasabb vízhőmérsékletet állítsuk be. Az átlagos háztartások edényeinek, evőeszközeinek tisztításához bőven elegendő, ha gazdaságos (economy) fokozaton használjuk a berendezést. Ugyanez igaz a mosógépekre is, ha nincsen a családban olaj- vagy szénbányász, netán csatornatisztító, felesleges teljesen kapacitáson bevetni. Érdemes külön válogatni a nagyon piszkos, szennyezett darabokat, és azokat együtt mosni. Ha új mosógépet vásárolunk, lehetőleg A++ kategóriásat vegyünk – így mind az áramon, mind pedig felhasznált vízmennyiségen spórolni tudunk.

Takarékos fénycsövek
A világításról már külön írásban megemlékeztünk, olvasóink között komoly diskurzust, váltott ki a téma. A német szakértők is az alaptéziseket sorolták: a hagyományos izzóknál nyolcvan százalékkal fogyasztanak kevesebbet az energiatakarékos égők, élettartamuk pedig ötször-tízszer hosszabb. A cserét kezdjük a legtöbbet használt lámpáknál. Elvi számítás szerint egy 11 wattos takarékos izzóval kiválthatunk egy 60 wattos villanykörtét, amivel 10 ezer órás élettartamot és német tarifákat alapul véve 80-100 eurós költségmegtakarítás érhető el.

Kazán tipp: megéri a karbantartás 
A fűtéssel is spórolhatunk, anélkül, hogy új rendszert szerelnénk be, drága pénzen. Legelső, kissé furának ható német tanács úgy hangzik, ne fűtsünk feleslegesen, azaz ne tekerjük fel a termosztátot az első hidegebb őszi éjszakán rögtön. Fontos a karbantartás, a kazánt fűtési szezon előtt tisztítsuk, vagy tisztítassuk ki, hívjunk szakembert, és állítassuk be vele. A központi fűtés rendszerét légtelenítsük, a fűtőtesteket ne takarjuk el súlyos függönyökkel. Engedjük le a rolókat, redőnyöket, ezek segítenek a házban tartani a meleget. Kétszer-háromszor szellőztessünk naponta  rövid ideig – ha hosszan nyitva hagyjuk az ablakokat, gyakorlatilag kidobjuk a pénzünket. 

Egy fokkal alacsonyabb fűtési hőmérséklet hat százalékkal kevesebb energia-megtakarítást jelent. A német összeállítás konzekvenciája, hogy ezekkel az egyszerű módszerekkel elérhető a kisebb energiafogyasztás. Azonban korábbi írásunk hozzászólásaiban is felvetődött, a gyakori áremelések  felemésztik a megtakarítást .

Hozzászólások