Szinte minden megmentett lakáshiteles visszaveszi a lakását

Szinte minden megmentett lakáshiteles visszaveszi a lakását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig akad olyan eszközkezelős bérlő, aki nem vásárolja vissza a lakását. Ez nem meglepő, a feltételek nagyon kedvezőek, akad, aki gyakorlatilag ingyen visszakapja az ingatlanát. Az eszközkezelő a bedőlt ingatlanhitelesek lakásait vásárolta fel és adta ki bérbe a volt tulajdonosoknak.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. bérlőinek nagyjából kilencven százaléka, összesen 28 500 család választotta az egyösszegű vagy részletfizetéses visszavásárlás lehetőségét idén október elsejéig. Közülük 6 400 bérlő ráadásul úgy nyilatkozott, hogy egy összegben fizet az ingatlanért – írja az Mfor.hu a NET adatközlésére hivatkozva.

A részletfizetést választók közül közel 18 ezer bérlő nyilatkozatának feldolgozása lezajlott. Az eszközkezelő szerint azok, akik hiánytalanul nyilatkoztak a visszavásárlásról, már tulajdonjogot is szereztek.

Az eszközkezelőtől kapott tájékoztatás szerint 650 család semmilyen nyilatkozatot nem tett eddig. Azok a bérlők egyébként, akik nem élnek a visszavásárlás lehetőségével vagy nem nyilatkoznak, továbbra is bérlők maradnak. Márciustól a korábbi tájékoztatás szerint korábbi lakbérük háromszorosát kell fizetniük.

Az eszközkezelőt a kormány 2011-ben hozta létre elsősorban a bedőlt deviza-ingatlanhitelesek megmentésére: a hitelesek felajánlhatták lakásukat az eszközkezelőnek, amit az megvett, a (volt) tulajdonosok bérlőként maradhattak a lakásukban, így nem kerültek utcára. A program lezárásáról 2018 végén döntött a parlament.

Nem meglepő, hogy a bérlők nagy része a visszavásárlás mellett döntött, a feltételek ugyanis rendkívül kedvezőek. Ami az egy összegben visszavásárlókat illeti:

Ami a részletfizetést választó bérlőket illeti:

Mindezért cserébe a vételár teljes összegének megfizetéséig az állam javára bejegyzett jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, vagyis a részletfizető ügyfelek nem fogják tudni eladni, elajándékozni stb. az ingatlant, és hitelt sem vehetnek fel rá. A részletfizetéssel hat hónapot lehet majd büntetlenül csúszni, utána az ügyfélnek egy összegben kell kifizetnie a vételárat, ha nem akarja, hogy kihúzzák alóla az ingatlant.

Sőt, egy augusztusi módosításnak köszönhetően a bérlők akár csokot (családok otthonteremtési kedvezménye) is igénybe vehetnek, ha egy összegben vásárolják vissza ingatlanjukat. Az egyéb kedvezményekkel együtt sokan lehetnek, akik így ingyen kapják meg a lakást.

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

Az utolsó rohamban még 1850 bedőlt hiteles ingatlan került be az adósmentő programba, ezek felvásárlására és tehermentesítésére a kormány 6,3 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésben. Az utolsó körben mentett hitelesek kapásból vissza is vásárolhatják az ingatlanjaikat nagyon kedvező feltételekkel az eszközkezelőtől.

Hozzászólások