A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akik pedig vásárolták, jellemzően a ház kedvező elhelyezkedése és ára miatt vették meg – egy felmérés szerint.

Egy friss országos, reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 23 százaléka lakik jelenleg is kockaházban, és 49 százalék lakott valaha itt - derül ki a BMI Magyarország közleményéből.

A felmérés szerint népszerűek a tetőtér beépítéses családi házak (30%), a többszintes családi házak (25%) és a top 5-ös lista végét a tégla társasház zárja (20%). Ami a kockaházakat illeti, állapotuk vegyes, de összességében felújított, újszerű, közepes vagy jó állapotról számolnak be a benne lakók (83%), és kevesebb, mint ötödük vallja otthonát befejezetlennek vagy felújítandónak.

Lakóikat az jellemzi, hogy a felújításra folyamatosan költöttek. Összességében nagyobb arányban végeztek felújítási munkákat a Kádár-kockákon (91%), mint a többi háztípuson (83%), és a jövőben is többen terveznek korszerűsítéssel (74% vs 70%).

A most népszerű ingatlantípusok sorrendjét megbolygatta a koronavírus-járvány, eltolódtak a prioritások, befolyásolva a választásainkat. „Egyre többen választják a belvárosi lakás helyett a külvárosi, vidéki ház vásárlást” – magyarázza az ingatlanpiac mai, koronavírus alatti helyzetét Jóna Péter, ingatlanpiaci szakértő, majd az árakkal kapcsolatban hozzáteszi: „A Budapest környéki települések 98 százalékánál nőtt a fővárosból beköltözők száma – ez a kínálati árak emelkedésében is tetten érhető – de így is átlag 25 százalékkal olcsóbban lehet hasonló adottságú ingatlant venni, mint a belvárosban.”

Ahogyan arról korábban a hvg.hu is beszámolt, kockaházak felújításához és új házak építéséhez is lehet letölteni tervrajzokat a Nemzeti Mintaterv Katalógusból.