szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple olyan funkciókkal látta el új iMac G5 névre hallgató gépét, amelyek a dolgozószobákból a nappalikba költöztethetik az eszközt. A G5 amúgy egy meglehetősen nagyteljesítményű számítógép, amelynek az érdekessége, hogy a hagyományos konfigurációkhoz szokott szem kezdetben nem is találja.

Az iMac G5 távirányítója. Ha akarom
számítógép, ha akarom szórakoztató-központ
© Apple
A teljes berendezés, beleértve például a DVD-meghajtót is gyakorlatilag egy igen jó formatervezésű TFT-monitorba van integrálva. S hogy a csel teljes legyen, az eszközről le lehet húzni a billentyűzetet és az egeret, s egy távirányítót használni a zenei-, fotó- és videó-funkciók előcsalogatásához.

A távirányító kísértetiesen hasonlít egy iPod Shuffle zenelejátszóhoz, csakhogy a körkörösen elrendezett gombok a különféle funkciók kiválasztását szolgálják. Azaz az iMac-en lévő zenék, fotók és videók között nagyjából úgy lehet böngészni, mintha az ember a zeneszámok közöt válogatna az iPod lejátszón. A szobából bárhonnan vezérelheti a G5-öt, akárcsak ha tévé vagy hi-fi torony volna.

A iMac természetesen gyárilag tartalmazza az iTunes szoftvert, amelynek segítségével böngészni lehet a rendszer óriási hangtárában, s persze megvásárolni és rendezni is lehet a már letöltött anyagokat. Lehetőség van az úgynevezett podcastingra is, amikor a bennünket érdeklő témájú tévé- vagy rádióműsorokat összegyűjtetjük a géppel, s egy nekünk megfelelő időpontban nézhetjük, hallgathatjuk meg őket. Persze többnyire azután, ha már fizettünk a letöltésért.

Az iMac G5-nek van még beépített kamerája és mikrofonja is, így bármikor kezdeményezhető a videóbeszélgetés, vagy csatlakozni lehet egy videochat-hez. Ehhez csak az iChat AV-t kell elindítani, rákattintani a partner videoikonjára és már kezdődhet is a csevely hanggal és képpel együtt akár három résztvevővel egyszerre.

Az iMac kezeli, rendszerezi és a speciális effektek segítségével akár át is alakítja a benne tárolt képeket. Sőt lehetőséget teremt rá, hogy a képeket megoszthassuk az interneten keresztül másokkal is.

A pengevékony G5. Rejtett tartalékok
© Apple
A gépet egy 17 vagy 20 hüvelykes TFT-kijelző szolgálja ki. Az iMacet egy 1,9 GHz-es vagy egy 2,1 GHz-es G5 processzor hajtja, a kijelzőre kerülő képekről pedig egy új PCI-Express ATI Radeon X600 Pro vagy XT grafikus processzor, 128 MByte dedikált videó memória és új nagy sávszélességű rendszer architektúra gondoskodik. Ez a konfiguráció kiegészülve az új Mac OS X Tiger operációs rendszerrel, meglehetősen nagy teljesítményt mutat, amely könnyedén megbirkózik a gyárilag telepített fotófeldolgozó, videó szerkesztő, DVD-írási, vagy zeneszerkesztési munkálatokat ellátó szoftverek állította feladatokkal.

A G5-höz mindenféle külső eszköz csatlakoztatható a digitális kameráktól, a meghajtókon át az egérig vagy nyomtatóig. Csak be kell dugni őket a megfelelő csatlakozási pontba és már használhatók is. A beépített Gigabit Ethernet kártya pedig azt teszi lehetővé, hogy a gép az előzőekhez hasonló egyszerűséggel vezetékes hálózati kapcsolatot is létesíthessen.

Az iMac G5 már alapkiszerelésben is előre telepített AirPort Extreme kártyát tartalmaz, így a felhasználó akár 46 méterről vezeték nélkül csatlakozhat az internetre egy AirPort Extreme bázisállomásról. Vagy csatlakoztathat egy AirPort Express-t, AirTunes-szal, így sugározhat zenét sztereó rendszerére és küldhet dokumentumokat nyomtatójára. Az iMac G5-nek belső Bluetooth 2.0+EDR (Enhanced Data Rate) modulja is van a vezeték nélküli billentyűzet és egér használatához.

IT-SZALON

Testre szabható rádióadás az Apple-től

Az Apple az iPod üzlet újabb és újabb rétegeit tárja fel a fogyasztók előtt. Steve Jobs, a cég elnök-igazgatója szerint ismét forradalmat csinálnak. Legújabban az úgynevezett Podcast technológiával, amely tulajdonképpen testre szabható rádióadások piacra lépést jelenti.

hvg.hu Tech

Az Apple 2006-tól Intel processzorokat épít a Mac számítógépekbe

Az évente megrendezett Worldwide Developer Conference (WWDC) szakkiállítás és konferencia megnyitóján az Apple bejelentette, hogy 2006 első felében megkezdi egyes Mac modellek forgalmazását Intel processzorral is és 2007 végére minden újonnan bemutatott Mac számítógép Intel processzort tartalmaz majd.

Tech

Apple Tiger Night ma este 6-tól Magyarországon is

A világpremierrel egyidőben az Apple április 29-én este 6-kor kezdi meg Magyarországon is a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.4-es, mellesleg Tiger névre hallgató változatának forgalmazásá. A termék angol verzióját a boltokban tesztelni is lehet, ahol szakemberek adnak felvilágosítást vásárlás előtt. A magyar verzió három hét múlva lesz elérhető.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Az Apple új termékekkel árasztja el a piacot

Az Apple Computer termékei legendás megbízhatóságukról, jó funkcionalitásukról és a minőségi imázsnak megfelelő magas árukról voltak ismertek a piacon. E termékpolitikát meglehetősen sok bírálat érte az elmúlt évtizedben. Azok a potenciális felhasználók ugyanis, akik megvették az Apple üzenetét, nem mindig voltak képesek megvásárolni az igen drága eszközöket, amelyek zömét az utóbbi években a piac kifejezetten a luxuskategóriába sorolta.

Gond van a Galaxy S20 Ultra kamerájával, de a Samsung már dolgozik a megoldáson

Gond van a Galaxy S20 Ultra kamerájával, de a Samsung már dolgozik a megoldáson

Elmarad a genfi autószalon, már a szenteltvíztől is félnek – koronavírus-hírek percről percre

Elmarad a genfi autószalon, már a szenteltvíztől is félnek – koronavírus-hírek percről percre

A pizzakapcsolat oldja meg a CDU válságát?

A pizzakapcsolat oldja meg a CDU válságát?