szerző:
MTI/hvg.hu

Nagy gazdaságpolitikai átalakítások és célok kitűzésére idő sincsen – mondta Gráf József földművelésügyi miniszterjelölt.

Párttitkárból miniszter

Gráf József (1946) Körmenden végezte el a mezőgazdasági főiskolát, majd gépész üzemmérnökként dolgozott. 1968-tól 1975-ig a szabadszentkirályi Béke Mgtsz dolgozója volt. Egy évig gyakornokoskodott, majd műhelyvezető, végül főmérnök lett. 1975-től 1984-ig az MSZMP Pécsi Járási és Baranya Megyei Bizottságának a munkatársa. 1982-1984 között posztgraduális tanulmányokat folytatott a Moszkvai Társadalomtudományi Akadémián. 1984-től 1986-ig a
szigetvári pártbizottság titkára, 1985-tõl 1989-ig a városi tanács vb-tagja volt. 1989-ben visszatért régi munkahelyére, előbb termelésirányító, 1990-tõl elnök, majd az átalakulás óta a Szabadszentkirályi Mezõgazdasági
és Szolgáltató Szövetkezet elnök-igazgatója. 1994-től a
Tsz Kereskedõ Szövetkezet (Pécs) igazgatótanácsának a tagja. Az MSZP-frakció tagja; 2002-ben Baranya megyei területi listán jutott a parlamentbe, előtte nyolc évig a szigetvári körzet egyéni képviselője volt. Az Országgyűlés mezőgazdasági és számvevőszéki bizottságának is tagja. Három gyereke van. Felesége és két kisebb gyereke egy családi vállalkozás tagjai, nagylánya Pécsett színésznő.

A következő egy évben elsősorban nem agrárpolitikusra, hanem agrármenedzserre van szükség; kezdeményeztem Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felmentését, ezzel egy időben Gráf József szocialista parlamenti képviselő kinevezését - mondta a miniszterelnök hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

"Azzal bíztam meg Gráf Józsefet, hogy az agrár- és vidékfejlesztési pályázatok befogadása és elbírálása, a hazai és európai támogatások kifizetése, a gabonaintervenciós felvásárlások és raktározások ügyében, valamint a termelők közötti, illetve a termelők és feldolgozók közötti szorosabb együttműködés szervezésében érjen el pontosabb, precízebb megbízhatóbb végrehajtást" – közölte Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: ha kell, "márpedig kell", akkor ehhez az új miniszter változtasson vezetési szinteken, vezetőkön, szervezeteken, irányítási technikákon, mert megbízható és pontos igazgatás nélkül mit sem ér a jó agrárpolitika. A miniszterelnök szerint olyan agrármenedzserre van szükség a kormányban, aki a bonyolult, sokágú szervezetet képes a jelenleginél pontosabb, megbízhatóbb teljesítményre bírni.

Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón megjegyezte: a kormány és a kormányfő bírja az MSZP és az SZDSZ támogatását abban, hogy az elmúlt 15 év politikai, igazgatási kompromisszumait bátor politikával bontsa fel. Gyurcsány Ferenc szerint a száz lépés politikájának végrehajtását segíti egy-két személyi döntés is.

Az esetleges további miniszterváltást firtató újságírói kérdésre Gyurcsány Ferenc nem zárta ki, hogy további személycserék várhatóak.

Lesznek személyi változások (Oldaltörés)

Gráf József jelölt
© mkogy.hu
Gráf József a kormányfő társaságában közölte: szigorúan megköveteli mindenkitől, hogy a feladatát lássa el, a minisztériumban tervezett konkrét személyi változtatásokat három-négy nap múlva ismerteti.

Elmondta, hogy kitűnő partneri és munkakapcsolata van az agrár érdekképviseletekkel. "Szeretném, ha a társadalmi- és érdekképviseleti szervezetek a költségvetés és a feladatok kidolgozásában is részt vennének, annak érdekében, hogy a magyar gazdák uniós társaikkal egyenrangú partnerekké váljanak" – mondta a jelölt.

London tud valamit?
"Jelképes" piaci hatása lesz csak Németh Imre mezőgazdasági miniszter leváltásának - jósolja az Allianz pénzügyi csoport londoni befektetési részlege, a Dresdner Kleinwort. A lépés, jóllehet váratlan, gyakorlati változtatásokkal valószínűleg nem jár, a mezőgazdasági politika folyamatossága jelentős részben megmarad. A DrKW szerint kormányátalakítás azt sugallja, hogy "az utóbbi idők belső civakodásai kikezdték a szocialistákat".
Megengedhetetlennek nevezte, hogy 25 tagországból 24-ben sikerüljön időben kifizetni a területalapú támogatásokat, csak Magyarországon nem. Ennek megváltoztatását az "egyik legfontosabb feladatnak" nevezte.

Gráf minisztersége alatt minden gazdasági érdekeltségét szünetelteti a jogszabályoknak megfelelően. A bólyi gazdaságban a cége által szerzett 10 százalékos tulajdonról elmondta, hogy ez a 3 éves moratórium ideje alatt nem értékesíthető, azonban a következő napokban átruházza tulajdonrészét.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Pokorni cáfolja Németh Imre állítását

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke hétfőn cáfolta a földművelésügyi miniszter kijelentését, amely szerint Pokorni egy lakossági fórumon a gazdatüntetést a Fidesz jövő évi választási kampányának részének nevezte volna.

MTI Itthon

Aláírták az agrármegállapodást

Aláírták a megállapodást az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői ünnepélyes keretek között vasárnap délben a kormány parlamenti üléstermében.

MTI Itthon

Gyurcsány: a kormány Németh Imre mögött áll

A kormány támogatja Németh Imre minisztert - erősítette meg Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki csütörtöki rádióinterjújában hangsúlyozta, el kell kerülni minden olyan lépést, ami azt mutatná, hogy a kormány és a gazdák közötti vita politikai küzdelem és nem szakmai kérdés.

Hét nap

AGRÁRPAKTUMVITA

Nem sikerült tartania az agrártárcának a területalapú közvetlen támogatások kifizetésére vállalt határidőt - állítják...

Aranyérmes Lőrincz Tamás a birkózó-vb-n

Aranyérmes Lőrincz Tamás a birkózó-vb-n

Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar

Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar

Újabb zöld rendszámos Mercedes: itt a plugin hibrid GLC 300e

Újabb zöld rendszámos Mercedes: itt a plugin hibrid GLC 300e

Pontot sem engedett ellenfelének a New England Patriots

Pontot sem engedett ellenfelének a New England Patriots

Titkosították, pedig még kész sincs a kormányzati nyelvoktatási tervezet

Titkosították, pedig még kész sincs a kormányzati nyelvoktatási tervezet

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél