szerző:
hvg.hu

Csak a Legfelső Bíróság dísztermébe fértek be a diósdi kettős emberölés tárgyalásának érintettjei. A 38 vádlott védelmét mintegy negyven ügyvéd látja el. A vádlottak közül négyen részt vesznek a tanúvédelmi programban, ezért őket a többiektől elkülönítve helyezték el a tárgyalóteremben.

Forrás: PMRFK
A vádlottakat, köztük a csoport vezetőit bűnszervezet létrehozásával, működtetésével és vezetésével, illetve felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják. A diósdi kettős emberölés mellett a nyomozó- és a vádhatóság a társasághoz köti a Mol százhalombattai olajfinomítójából történt olajlopást, egy százhalombattai vállalkozó 1998-as felrobbantását, a Fortus Rt. vezetője elleni 2003-ban elkövetett, szerencsés kimenetelű emberölési kísérletet, az Egér úton és a Szerémi úton pénzszállító autók ellen végrehajtott fegyveres támadást, valamint a Kereskedelmi és Hitel Bank XIX. kerületi és az Inter-Európa Bank III. kerületi fiókja elleni bankrablásokat is. Emellett a csoport tagjai egy megbízás alapján merényletet terveztek az egyik alternatív mentőszolgálat tulajdonosa ellen is.

A vádirat két részből áll össze, az olajlopások ügyéből, illetve a kettősgyilkosságból. Ezeket jogerősen még nem is egyesítették egymáshoz, és Bartkó Levente, a Pest Megyei Bíróság tanácsvezető bírója szerint, ha ez nem történik meg, akkor valamilyen megoldást kell találni a tárgyalás lebonyolítására, amely most sem egyszerű.

A tárgyalás elindulása két óra hosszát vett igénybe, a vádirat ismertetése pedig egész délután át tartott. Először a Mol finomítójából történt lopásokról beszélt az ügyész. A bűntettekben résztvevő 22 vádlott 2004 karácsonyán és 2005 áprilisában vitt el több tartály olajat, illetve a Mol-telep közelében lévő kamionmosóhoz lefektetett vezetéken szereztek mintegy 50 ezer liter üzemanyagot. Mindenesetre csak az első esetben jártak sikerrel, mert a második akciónál a rendőrök lecsaptak a tolvajokra, akik között akadt rendőr, az olajtársaság dolgozója, és a telep biztonsági szolgálatát ellátó ember is. A Mol-nak mintegy 21 millió forint kára keletkezett.

Az esetet az ügyészség szerint az kapcsolja össze a diósdi kettős emberöléssel – és amiatt egyesítette a két eljárást a bíróság –, hogy az olajlopás a játékgépek kihelyezésével és működtetésével foglalkozó Sz. István és Sz. Miklós irányítására történt, és nekik kellett leadni az olajon befolyt haszon egy részét. A két szigetszentmiklósi férfi, akik egyébként testvérek, adott utasítást a diósdi gyilkosságra, F. József, a Pipás és K. Norbert, a Colos lelövésére is.

F. József ugyanis videóra rögzítette az illegális olajvezeték lefektetését, majd több millió forintra megzsarolta Sz. Istvánt és Sz. Miklóst, akik ezért utasítást adtak Cz. Attilának, hogy öljék meg F. Józsefet. Szintén meg kellett halnia a kíséretében lévő társának, Colosnak is. A bűncselekményt a vádirat szerint P. Sándor és K. Ferenc hajtották végre, az előbbi férfi egyébként Cz. Attila unokaöccse.
 
Cz. Attila ellen pénzhamisítás, társadalombiztosítási csalás és önbíráskodás ellen is eljárás folyt, ám azokat a nyomozati szakban megszüntették. Valószínűleg azért, mert a férfi vállalta a tanúskodást Sz. István és Sz. Miklós ellen, s emiatt a többi ügyében nem vonják felelősségre.

A vádlottak meghallgatása a tervek szerint a következő tárgyalási napon, csütörtökön kezdi el a bíróság. A diósdi ügyben érintett vádlottakat bűnszervezetben előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolják, míg a kimondottan csak az olajlopás miatt a vádlottak padján ülőket jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan, szintén bűnszervezetben elkövetett lopással vádolják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

A diósdi kettős gyilkosság kérdőjelei

Összesen 28 gyanúsítottja van a diósdi kettős gyilkosságnak és a hozzákapcsolódó 17 bűnügynek – derült ki a szerdán délben tartott rendőrségi sajtótájékoztatón. Az ügyhöz kapcsolódik egy olajlopásos történet, fő vádlottai követték el az olajlopást, őket zsarolta meg F. József, akit azután testőrével együtt Diósdon megöltek. Ám ezek a vádlottak az emberölési ügyből valamilyen okból kimaradtak.

Vélemény

Olajlopás-diósdi kettős gyilkosság

Különösen nagy értékre, bűnszövetkezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás miatt emelt vádat tavaly a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség Szövő Károly és 21 társa ellen, akik 2004 decembere és 2005 áprilisa között a Mol százhalombattai olajfinomítójából több ízben loptak üzemanyagot. Farkas Józsefet, és Kiss Norbertet 2005. március 31-én holtan találták Diósd határában az Audijuk mellett. A rendőrség kiderítette, meggyilkolták őket, mert húszmillió forintot követeltek a hallgatás fejében. A két ügy összekapcsolódik.

hvg.hu Itthon

Diósdi-ügy: befejeződött a nyomozás

Több mint egy hónapig tartó iratismertetés után befejeződött a diósdi kettős emberölés nyomozása, s a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) átadta a több tízezer oldalt kitevő aktát az ügyészségnek. A rendőrség szerdán tartja a sajtótájékoztatót a nyomozás lefolytatásáról.

hvg.hu Itthon

Diósdi leszámolás: háttéralku segítette a nyomozást?

A héten az utolsó szembesítés után befejeződhet az egyik leghírhedtebb magyar alvilági leszámolás, a diósdi kettős gyilkosság nyomozása. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ezt követően a mintegy ötvenezer oldalas ügyiratot vádemelési javaslattal megküldi az ügyészségre. A hvg.hu értesülései szerint a rendőrök az egyik gyanúsítottal, Cz. Attilával megegyeztek: részletes vallomásáért cserébe enyhébb büntetés vár rá, illetve az egyik fegyveres rablás ügyében érintett feleségét nem gyanúsítják meg.

MTI Itthon

Diósdi kettős emberölés: nincs móri vonal

Pest megye rendőr-főkapitánya "nyomatékosan és határozottan" cáfolta, hogy a diósdi kettős emberölés ügyében folytatott nyomozás során a móri bankrablással összefüggésbe hozható adatok keletkeztek volna.

MTI Itthon

Vádemelés: diósdi kettős gyilkosság és más bűncselekmények

Vádat emelt a diósdi kettős gyilkosság, az Egér úton és a Szerémi úton pénzszállító autók ellen végrehajtott fegyveres támadások, két bankrablás és a százhalombattai olajlopások ügyében a Pest Megyei Főügyészség - tudatta a vádhatóság.

Vélemény

Kik állnak a diósdi kettős gyilkosság mögött?

Távozik a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságról a diósdi kettős gyilkosság nyomozását vezető Varga Béla százados. Okát nem árulták el. A HVG legutóbbi számában megjelent, A Koszi-Klán és rendőri szálak című cikkből kiderül, magas beosztású rendőrök neve is szerepel az ügy aktáiban; a gyilkosság gyanúsítottjai –mint vallották – üzleti, illetve baráti kapcsolatban álltak különböző beosztású rendőrökkel.

MTI Itthon

Két holttest Diósdon

Két férfi holttestét találták meg péntekre virradóra Diósd külterületén. A halottakat az Érd és Diósd közötti összekötő úton találták egy Audi 4 típusú, ezüstszínű személyautóban, illetve mellette.

Csak fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak

Csak fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak

Tóta W: Újszínház - egy gesztus lehetősége

Tóta W: Újszínház - egy gesztus lehetősége

Változnak a magyarországi rendszámok, több újdonság is jön

Változnak a magyarországi rendszámok, több újdonság is jön

Úgy érzi, gyorsul a drágulás? A KSH adataiból is ez derül ki

Úgy érzi, gyorsul a drágulás? A KSH adataiból is ez derül ki

3800 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon, és ez komoly baj

3800 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon, és ez komoly baj

Mégsem lesz diplomája a 9 éves zsenigyereknek, otthagyta az egyetemet

Mégsem lesz diplomája a 9 éves zsenigyereknek, otthagyta az egyetemet