A Fidesz hatalmas káoszt lát az egyetemeken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hatalmas káosz van a felsőoktatásban – mondta Ágh Péter fideszes politikus. Ezt szerinte az bizonyíat, hogy a következő tanévben nem növekszik az egyetemekre és főiskolákra felvehetők száma.

Ágh kifogásolta, hogy nem növelik a felsőoktatásba felvehetők keretszámát, amikor minél több piacképes diplomás emberre volna szükség. „A kisebbségi kormány csapdájában vergődik nem csak az ország, hanem az oktatás is.”

Az ellenzéki politikus arra is kitért, hogy számos probléma mutatható ki az egyetemi szintű diplomát nyújtó mesterképzés akkreditációjában is.

Az elmúlt évek tendenciáját értékelve Ágh Péter rámutatott: egyre kevesebben jelentkeznek továbbtanulni egyetemekre, főiskolákra, mert a családoknak egyre nagyobb terhet jelent ennek finanszírozása. A szociális válság már ezen a téren is kimutatható.

Ágh Péter arra is utalt, hogy az orvosi karokra felvehető diákok száma sem nőtt a tavalyihoz képest annak ellenére, hogy az illetékes szakmai szervezetek ezt kérték a kormányzattól. A politikus kijelentette: a jövőre felvehető 56 ezer fő nagyon alacsony szintű stagnálást jelent a felsőoktatási hallgatók számát tekintve.

Tudni való, s erről Ágh nem szólt, hogy - elsősorban a középiskolai nyelvi előkészítő évfolyamok miatt, amelyek egy évvel meghosszabbították az tanulási időt - a felsőoktatásban továbbtanulók derékhadát jelentő érettségizők száma idén 85 ezerre csökkent a tavalyi 96 ezerhez képest.