Orbán pártelnökként találkozott Lauderrel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányszóvivő szerint Orbán Viktor miniszterelnök januárban pártelnökként volt jelen a sukorói kaszinóberuházás kapcsán folytatott megbeszélésen.

Nagy Anna egy kérdésre válaszolva szerdai sajtótájékoztatóján leszögezte: a miniszterelnök sok befektetővel folytatott és folytat tárgyalásokat, amelyek legfontosabb üzenete, hogy Magyarországon be kell tartani a törvényeket, törvényes keretek között kell lefolytatni a beruházásokat. Erre hívta és hívja fel a befektetők figyelmét Orbán Viktor - húzta alá. Arra a kérdésre, hogy ez a mondat elhangzott-e januárban is, a kormányszóvivő úgy válaszolt: biztos abban, hogy ott is elhangzott.

A keddi Népszava forrás megjelölése nélkül azt írta: még Fidesz-elnökként, de már a kormányzásra készülve Orbán Viktor is egyeztetett szűk körben a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodójával, Ronald Lauder üzletemberrel. A Hírszerzőnek kedden Havasi Bertalan megerősítette az információt, amely szerint találkozott Orbán Viktor és Ronald Lauder. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerdai, a miniszterelnökhöz írt nyílt levelében jelezte, "megdöbbenve" olvasták, hogy Orbán Viktor is fogadta tavaly ősszel Ronald Laudert, a sukorói kaszinóberuházásban érdekelt befektetőt. "Az LMP levelére, ahogy illik, levélben válaszoltunk, és ha a párt szeretné, akkor természetesen nyilvánosságra hozhatja a választ" - mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője.

Az LMP szerint Orbán, pontosabban sajtóstábjának vezetője "semmitmondó" választ küldött Schiffer Andrásnak, a párt frakcióvezetőnek a sukorói beruházással kapcsolatban feltett kérdéseire. Az LMP úgy véli: egyetlen, a frakcióvezető által feltett kérdésre sem kaptak választ, így nem derül ki, melyik fél kezdeményezte a találkozót és azt sem tudni, miről esett szó a megbeszélésen. A párt honlapján elérhető Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtóstábvezető válaszlevele, amelyben az áll: Orbán Viktor fontosnak tartja a külföldi befektetők magyarországi jelenlétét és "minden befektetőnek ugyanarra a tényre hívta és hívja fel a figyelmét". Arra, hogy "újra jogállam" van, a banánköztársaság korszaka lezárult, mindenkinek tiszteletben kell tartania a törvényeket.

Schiffer András frakcióvezető szerda nyílt levelében többi között arra kérte Orbán Viktort, tárja a nyilvánosság elé a Lauderrel folytatott tárgyalása tartalmát és támogassa a kiemelt beruházásokról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről szóló törvényjavaslatukat. Márpedig - mint írják -, amíg ez a törvény hatályban van, bármikor lehetnek a sukoróihoz hasonló botrányok. "A változás csak annyi, hogy most éppen a fideszes kormány helyezi a befektetők érdekeit a magyar állampolgárok érdekei elé" - teszik hozzá.