Gázspray-t és gumibotot szeretnének a BKK-ellenőrök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Önvédelmi eszközöket szeretnének a BKK-ellenőrök, hogy meg tudják védeni magukat az őket érő támadásoktól. Az idén már hatvanszor támadtak meg utasok ellenőröket.

Azt kérik az ellenőrök a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK), hogy védje meg az ellenőröket az agresszív utasoktól. Legutóbb szerdán kora reggel a 3-as metró Deák Ferenc téri állomásának peronján támadta meg az egyik utas a munkáját végző ellenőrt, a nőt fellökték, hanyatt esett, és beverte a fejét. Ez volt az idén a hatvanadik ellenőrt ért támadás.

Gulyás Attila, a BKV metrós szakszervezeti vezetője a Blikknek elmondta, egyeztetnek a többi szakszervezettel, és felkérik a BKK-t, vizsgálják meg, kaphatnának-e, és ilyen esetben használhatnak-e önvédelmi eszközöket a dolgozók, például gázspray-t, gumibotot vagy hasonlót. Az érdekvédők szerint az is javíthatna a helyzeten, ha súlyosabb következményei lennének a BKV-sok bántalmazásának.

Gulyás szerint ha hivatalos személynek számítanának az ellenőrök is, kaphatnának önvédelmi eszközöket, a támadókra pedig súlyosabb büntetést lehetne kiszabni. Ha pedig bekameráznák végre a járműveket, utólag is lehetne azonosítani az elkövetőket.

A BKK álláspontja szerint azonban az eszközök használatához szükséges önvédelmi képzés túl sokáig tartana, és nem nyújtana mindenre megoldást. A BKK sajtóirodájának közleménye szerint nem a verekedés a megoldás, és bár a BKV tavaly is többször kérte, hogy kapjanak ilyen korlátozott jogkört az ellenőrök, nem lehetett, mert alkotmányellenes – emlékeztetett a sajtóiroda.