Eljárás a köztévé ellen a napközbeni kemény szex miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálja a Médiatanács, hogy a köztelevízió Camelot – Hazatérés című műsorszámmal megsértette-e a törvényt amiatt, hogy az erotikával túlfűtött és véres filmrészletekben bővelkedő filmet 12-es korhatárt megjelölő karikával látták el és ismétléseit kora délután adták le. A port.hu műsorajánló alapján a köztévé is érzékelte, hogy nincs minden rendben, mert a filmsorozat kifogásolt délutáni ismétléseit levették.

Hatósági eljárást indított január 30-án a Médiatanács a Magyar Televízióval szemben azzal kapcsolatban, hogy megsértette-e a médiatörvény a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályait a Camelot sorozattal – közölte a hvg.hu-val a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szóvivői irodája, mivel "a hatóság kiemelt figyelmet fordít a gyermekek és kiskorúak védelmére, fokozottan figyeli a gyermeksávokban leadott műsorokat, a korhatárkarikákkal kapcsolatos rendelkezések betartását is rendszeresen ellenőrzi”.

Szex és vér kora délután

Három hete írt a hvg.hu arról, hogy kritika érte a közszolgálati televíziót, hogy csak 12-es korhatárt megjelölő karikával látta el az M1-en január elején indított Camelot című filmsorozatot, amelynek első epizódja több szexuális tartalmú és erőszakos jelenetet tartalmazott. Ráadásul az este kilenckor vetített részt másnap kora délután újra leadták – megsértve ezzel a 2010-ben kidolgozott új médiatörvényt.

Polyák Gábor médiajogász a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a közszolgálati televízió azzal már elkövette a jogsértést, hogy nem a korhatárnak megfelelő minősítéssel látta el a sorozatot, azzal meg főleg hibázott, hogy az epizód ismétlését a kora délutáni műsorsávba tette. „Amennyiben a 12-es karika helyett 16-os jelzéssel látják el a sorozatot, akkor is csak 21 órától kerülhetnek adásba a sorozat epizódjainak ismétlései is” – mondta a hvg.hu-nak a médiajogász. Úgy vélte egyébként, hogy mivel a köztévé gyermekvédelmi jogokat eddig nem igazán sértett, ezért valószínűleg enyhe büntetésre számíthat.

A kereskedelmi televíziókkal egyébként az NMHH eddig nem volt elnéző. A Való Világ 4 2010. november-decemberi adásaiban a kiskorúak védelmét célzó rendelkezések rendszeres megsértése miatt például 144 millió forint pénzbüntetést szabott ki a Médiatanács az RTL Klubra.

Hibázott a köztelevízió

A Médiatanács ellenőrzése megállapította, hogy a január 9-én délután közzétett műsorszámot a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába sorolta a médiaszolgáltató, ám a filmben megjelenő erőszakos cselekmények, a szexualitás, a trágár nyelvezet miatt magasabb – tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott – kategóriába” és este 9 óra után kellett volna a filmet közzétenni.

Ezzel a Magyar Televízió vélelmezhetően megsértette a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket – írta az NMHH. Az elkészült vizsgálati jelentés alapján megindítja a hatósági eljárást a Magyar Televízióval szemben azért, hogy megsértette-e a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat. Amennyiben a jogsértés beigazolódik, a Médiatanács szankciót alkalmazhat, ennek mértékét a törvénysértés súlyára és esetleges ismételtségére tekintettel szabja ki.

A port.hu műsorajánló internetes oldal alapján a köztelevíziónál is érzékelhették, hogy nincs minden rendben a sorozat besorolásával és leadásával, ugyanis a filmsorozat epizódjainak ismétlését levették a délutáni műsorsávból.

Hozzászólások