Áder megvétózza az átírt MNB-törvényt?

Áder megvétózza az átírt MNB-törvényt?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a köztársasági elnök nem írja alá a jegybanki törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy az MNB-alapítványokba áttolt közpénzek felhasználása titokban maradjon.

Áder János köztársasági elnök nem írja alá a kedden módosított jegybanktörvényt, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben eltitkolják az MNB alapítványainak pénzügyeit – értesült a Magyar Nemzet.

Kérdéseinket elküldtük a Köztársasági Elnöki Hivatalnak. Azt írták, az Alaptörvény előírása szerint a köztársasági elnöknek öt nap áll rendelkezésre, hogy döntsön a törvény aláírásáról. Az Országgyűlés honlapjának tájékoztatása szerint az érintett módosítást egyelőre Kövér László házelnök sem írta alá – hívták fel a figyelmünket.

A parlament kedden, egy nappal a beterjesztés után korlátozta a jegybank tulajdonában álló társaságok pénzügyeinek megismerhetőségét. Kormánypárti politikusok – a legemlékezetesebben Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető – azzal érveltek, hogy az MNB által az alapítványokba tolt közpénz megszűnik közpénz lenni, így a nyilvánosságnak onnantól fogva semmi köze annak felhasználásához. Így például azt sem tudhatjuk meg, hogy az MNB Pallas Athéné alapítványa mennyiből alakít ki borozót és éttermeket a budai Várban milliárdokért vásárolt patinás épületekben.

A fideszes Bánki Erik által beterjeszett törvénymódosítást annak ellenére fogadta el a parlament, hogy civilek tiltakoztak ellene, és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője is alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja, ahogy ezt hétfői állásfoglalásában rögzítette. Bánki, a gazdasági bizottság elnöke szerint azonban az elfogadott módosítás kiállja az alkotmányosság próbáját.

©
Hozzászólások