A nap, amikor Orbán úgy döntött, rendet tesz a takarékszövetkezeteknél

A nap, amikor Orbán úgy döntött, rendet tesz a takarékszövetkezeteknél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, pár hír, amiről mindenki beszél: totálisan átszabja a kormány az általa gründolt takarékszövetkezeti rendszert; egymásnak ellentmondva ítéli meg a foci-Eb biztonsági kockázatait Lázár János, illetve a TEK; Navracsics Tibor EU-biztos határozottan szembement a kormánnyal menekültügyben; kiderült, hogy nagy szívás lesz most nyáron a Balaton-felvidékre vonatozni; meghalt Aigner Szilárd; indul a hvg.hu Eb-tippjátéka és újabb szuperkiállítás lesz Budapesten.

- Totális fordulat látszik beállni a minap kirobbant bankárháborúban, a kormány alapvetően átírná a takarékszövetkezeti törvényt, amelynek folyományai miatt Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke és a Bankszövetség is panaszkodott, amiért kemény választ is kaptak a Takarékbanktól és a takarékszövetkezeti integrációtól, amelyekben a Spéder Zoltán bankár-nagyvállalkozó nevével fémjelzett FBH Bank is érdekelt. A jogszabálymódosítást Orbán Viktor Demján Sándornak írt válaszlevelében jelentette be, a tervezet azóta már olvasható a parlament honlapján, és már holnap, a nyári szünet előtti utolsó ülésen elfogadhatják. Spéder Zoltán ellen a napokban a kormányhoz közel álló Habony-lap is támadást indított, az ingyenes Lokál napi kiadásának ma megjelent első számában is a bankár és Index-tulajdonos volt az egyik címlapsztori.

- Orbán Viktor a parlamentben Soros Györgyre utalva megismételte: szerinte vannak olyan nemzetközi erők, amelyek Magyarországra és az EU-ba hoznának be minél nagyobb számban migránsokat. Orbán Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek válaszolt, aki a kormányfőt Soros zsoldosának nevezte, amiért a rendszerváltás hajnalán pártjával együtt támogatásokat kaptak a milliárdostól. Ám ahogy Orbán látja Soros mai szerepét és a menekültügyet, az gyökeresen eltér attól, ahogy korábbi minisztere, a jelenlegi magyar EU-biztos, Navracsics Tibor a Klubrádióban a minap azt mondta: "Nem felel meg a valóságnak a magyar kormány kommunikációja, amely szerint az EU az illegális bevándorlók ügyében akar kvótát". Navracsics állásfoglalását értelmezi a hazai politikai konstellációban a hvg.hu-n olvasható publicisztika.

- Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mintha jobban aggódna a foci-Eb biztonsági kockázatai miatt, mint a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. Lázár utalt arra, hogy az amerikaiak - akik nem ajánlják állampolgáraiknak az utazást -mintha komoyabban vennék a veszélyeket, mint a a fociőrült európaiak. Hajdu János TEK-főigazgató viszont közölte, nem érkezett a magyar hatóságokhoz olyan információ, ami egyértelmű terrorfenyegetettségre utalna. Francois Holland elnök is másképp látja ezt, szerinte bizony lehet terrortámadás az Eb idején, de sosem szabad engedni a megfélemlítésnek. A terrorellenes nemzetközi fellépés ma elkönyvelhetett egy sikert, az ukrán–lengyel határon elfogtak egy francia állampolgárságú férfit, akinél több kiló TNT-t és fegyvereket találtak, az illető állítólag 15 helyen készült robbantani a foci-Eb alatt.

- Drasztikus nyári járatritkítás jön a vasúton a Balaton északi partján. Hétköznap közel felével, míg hétvégén negyedével kevesebb vonat indul majd Budapestről Balatonfüredre, mint tavaly. Úgy tudjuk, az esztergomi vonal villamosításának és a fehérvári pályaudvar átépítésének csúszásával magyarázzák a döntést, de valószínűleg egyszerűen spórolás áll a háttérben.

- 70 éves korában elhunyt az egyik legismertebb hazai tévémeteorlógus, Aigner Szilárd. Mondott időjárás-jelentést a Magyar Televízióban, később az RTL Klubon, majd az ATV-n is. A Magyar Televízióban műsorvezető is volt egy ideig. Az MTV meteorológusaként nívódíjat kapott, a televíziós meteorológusok közötti népszerűségi versenyen Aranyszarvas-díjjal tüntették ki.

+1: Elindult Eb-tippjátékunk. Tippelje meg a foci-Eb győztesét, de írja meg azt is, szíve szerint kinek adná a trófeát, és miért! Ha eltalálja 2016 Európa-bajnok labdarúgó-válogatottját, ajándékcsomagot nyerhet a Hyundai jóvoltából.

A nap képe Amadeo Modigliani talán leghíresebb, de mindenképp legdrágábban elárverezett alkotása, abból az alkalomból, hogy bejelentették a festő első nagy magyarországi kiállítását, amely június 29. és október 2. között lesz látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Amadeo Modigliani: Fekvő akt (1917–18), az árveréseken elkeltek közt ez a világ második legdrágább képe; 170,4 millió dollár (2015)
Hozzászólások