Nyolc áldozat színre lépése után a Vígszínház elszánta magát – lemondták a Marton-rendezést is

Nyolc áldozat színre lépése után a Vígszínház elszánta magát – lemondták a Marton-rendezést is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Marton László A vadkacsát rendezte volna a Pesti Színházban, az előadás elmarad.

Az eddigieknél hosszabb közleményt adott ki a Vígszínház, miután már nyolc nő állt a nyilvánosság elé azzal, Marton László szexuálisan zaklatta őket. A Vígszínház a korábbi, nehezen értelmezhető közlemény után most azt írta, a társulatot mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak.

"Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazok felé, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat, vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek. A Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt. Eddig is eltökéltek voltunk, de most még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden hasonló esetnek elejét vegyük, hogy ezeket idejében felismerjük, és az ügyben eljárjunk."

Közleményük szerint első lépésként csatlakoznak a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez és aktívan részt vállalnak a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában. Kezdeményezik egy színházi szektor szintű anonim bejelentő vonal vagy online felület létrehozását, ahol minden, magát érintettnek érző színházi dolgozó vagy színházba járó név nélkül jelentheti be a hasonló eseteket, amelynek a kivizsgálását ígérik.

Marton október 20-án az ügye tisztázásáig lemondott a Vígszínház főrendezői pozíciójáról, most közölték azt is, az általa rendezett, december 15-re tervezett Ibsen: A vadkacsa című előadás elmarad.

Marton az elsőként és névvel előálló Sárosdi Lilla állításaira reagált csak, azt mondta, rágalom, amit a színésznő állít, és megteszi a szükséges jogi lépéseket. Sárosdi azt mondta, a bíróság előtt is vállalja szavait. A további történetek után nem szólalt meg. A nyolcadik áldozat arról beszélt a hvg.hu-nak, első találkozáskor zaklatta Marton.

Hozzászólások