1 milliós bónuszt kap az NVI elnöke: nem mond le a pénzről a sorban állás miatt

1 milliós bónuszt kap az NVI elnöke: nem mond le a pénzről a sorban állás miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Zsófia

Kerek egymillió forintos tiszteletdíjat kap fizetésén felül a Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a vasárnapi országgyűlési választások lebonyolításáért – így jutalmazták már előre egy rendelet mellékletében, elég nehezen kiszúrható módon. Csakhogy a kilométeres sorban állások miatt órákat csúszó voksolást sokan kritizálták, felvetve az elnök felelősségét is. A hvg.hu ezért feltette neki a kérdést: ezek után is jogosnak érzi-e a bónuszt vagy lemond róla. Pálffy még nem döntött, de kitart amellett, hogy nem felelős a hibákért.

Még január legelején rendezték egy igazságügy-miniszteri rendeletben, mire mennyit fognak költeni a küszöbön álló országgyűlési választáson, a különféle nyomtatványok előállításától kezdve a jegyzőkönyvet vezetők napidíján át a választási bizottsági tagok étkeztetéséig minden. Ezt foglalták össze a jogszabály 1. számú mellékletében, amely így egy majdnem 150 tételt és normatívát rögzítő táblázat.

Ebben sikerült kiszúrnia egy névtelenséget kérő jogász forrásunknak, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilonának is előirányoztak „tiszteletdíjként” 1 millió forintot a lebonyolításért. Ami a rendelet januári hatályba lépésekor fel sem tűnt, vagy legfeljebb technikai kérdésnek tűnt, az mostanra szerinte elvi kérdés, miután a lebonyolítást sok kritika érte a több választókörben kialakult sorok, és az eredményközlés ebből következő csúszása miatt.

Nem rajtuk múlt

Az NVI elnöke – Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével együtt – már a választás éjszakáján tartott sajtótájékoztatókon megkapta a kérdést: éreznek-e felelősséget amiatt, hogy az átjelentkezések magas száma miatt óriási sorok alakultak ki több választókerületben. Mindketten láthatóan meghökkentek a felvetésen, és határozott nemmel válaszoltak, szó szerint sorolták, hogy „nem rajtuk múlt”, „amennyire lehet, felkészültek”, „mindent megtettek”. Pállfy szerint ráadásul nem csak ők, még a kígyózó sorokban várakozó, „végtelenül türelmes” választópolgárok is „elégedettek”, megfeszített munkát végeztek.

Csakhogy a tudósítások olykor nem pont ezt tükrözték, egyébként maga Pálffy Ilona is a tragikus jelzőt használta az átjelentkező szavazók miatt két legtovább nyitva tartó szavazókörre, a VI. kerületi Eötvös utcai és a XI. kerületi Bocskai úti választóhelyiségre, csak szerinte erről nem ők tehetnek.

Az átjelentkezők miatt feltorlódott sorokban állók kitartottak, hiszen aki 19 óráig beállt a sorba, az voksolhatott, így éjszakába nyúlóan várakoztak. Csak közben az egész ország erre várt, hiszen a jogszabályok alapján addig nem lehetett elkezdeni az eredmények ismertetését. Végül azt a megoldást is bedobták, hogy amint rá tudják csukni az ajtót a várakozókra – magyarul zárt helyen voltak, nem történhet külső befolyásolás –, kijönnek az eredményekkel, ez utóbbi végül fél tizenegykor történhetett meg.

©

Anyázott és drukkolt az ország

A közösségi oldalon és a helyszínen lévő médiában köszönhetően egy ország figyelte a Nagy Választási Sorban Állást, az abban részt vevők ezekre az órákra a demokratikus jogaikat gyakorló hősökké váltak. Valódi szurkolótáborok alakultak ki, vizet, hamburgert, sört, kávét vittek neki, a Bocskai úton a szomszédos ház egyik erkélyéről azzal a sebtében összekreatívkodott táblával buzdították őket: „Köszönöm, hogy szavazol!”

©

Nemcsak az RTL Klub választási műsorát vezető Baló György húzta fel magát a csúszáson, bár ő adásban szállt bele azzal az NVI elnökébe, hogy már péntek délután tudniuk kellett az átjelentkezők számáról. Pálffy akkor is kikérte magának ezt a hangnemet, megismételve, hogy nem ők tehetnek arról, hogy a törvény szerint már nem tudtak több embert kijelölni az átjelentkezők tömegének kezeléséhez. A feszültség generálisan érezhető volt, ment az anyázás a többi kommunikációs csatornán is.

Ezért biztos nem mond le a pénzről

Miután ellenőriztük, és az NVI elnökének 1 milliós tiszteletdíja tényleg szerepel a rendelet mellékletének 141. pontjában, a választás utáni nap reggelén feltettük a kérdést Pálffy Ilonának: tekintettel a történekre, mihez kezd a pluszpénzzel, felmerült-e benne, hogy akár szimbolikus lépésként mégsem veszi fel a bónuszt.

„Ha lemondanék a tiszteletdíjról, akkor az nem azért lenne, mert voltak problémák, ezek ugyanis nem olyan jellegűek voltak, ami megalapozná az NVI felelősségét”

– mondta erre kapásból az elnök. „Mondjon nekem olyan országot, ahol éjfélre van eredmény!” – tette hozzá.

©

Szerinte „szélesebbre nyitották a demokrácia kapuját, megszüntettük a választási visszaéléseket”, még ha a gyakorlatban az eljárási szabályok nem is vizsgáztak tökéletesen. Ezért már a választás éjszakáján felvetette, hogy alakítani kellene a törvényen, vagy szétbontani az átjelentkezésekkel érintett választókerületeket, vagy előre hozni a már említett péntek délutáni határidőt, hogy több idejük legyen felkészülni. Ehhez még hozzátette a hétfői telefoninterjúnkban, hogy akár további javaslatokat is vár, mi legyen a megoldás a jövőben.

Még lehet, hogy felajánlja

Mivel feltételes módban hangzott el válasza, újra rákérdeztünk, mihez kezd a tiszteletdíjjal, ha ezek szerint a hibák ellenére jogosnak tartja azt. Úgy tűnik, a kérdés váratlanul érte ilyen kevéssel a tegnapi voksolás után, annyit mondott, még az is lehet, hogy felajánlja „valamilyen alapítványnak”.

Újra nagyon megdicsérte a várakozó embereket, akik szerinte „fantasztikusak” voltak. Arra is hivatkozott, hogy ez valójában nem okozott csúszást, hiszen közben a szavazatok számlálása zajlott, nem álltak le, és amint lehetett, közzé is tették az eredményt.

Alapból 1,67 milliót keres havonta

A tiszteletdíj egy pluszjuttatásnak tűnik a jogszabályból, hiszen Pálffy a választási iroda vezetéséért államtitkári fizetést kap. Vagyonnyilatkozata az átláthatóság jegyében nyilvános, ebben havi bruttó jövedelmeként két számot tüntetett fel: 1 296 300 forint és 373 950 forint. Ezek szerint összeadva 1millió 670 ezer forint a fizetése az NVI elnökeként. Ehhez jön hozzá, hogy eseti jelleggel tanít a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelynek rektora egyébként kollégája, az NVB-elnök Patyi András – bár a vagyonnyilatkozatban elírhatta, mert ott, tévesen, Nemzeti Közszolgáltatási Egyetemet jelölt meg.

„2010 áprilisa óta közismert probléma a szavazók sorban állása, ezért a választási eredmények nyilvánosságra hozatala is. Ennek és 8 év fideszes többségű kormányzás ellenére 2018-ra sem sikerült megoldani ezt a kérdéskört” – reagált Litresits András, az MSZP részéről megbízott NVB-tag, aki már a vasárnapi testületi ülésen is kritizálta a lebonyolítást. „Remélem, hogy elnök asszony a 1 millió forintos jutalmát jótékony célra vagy a Nemzeti Választási Iroda munkatársai részére felajánlja” – tette hozzá.

Hogy mi történik még a választás utáni 24 órában, azt itt követheti hírfolyamunkban!

Hozzászólások