Túl kevés diabetológus van itthon, miközben egyre több a cukorbeteg

Túl kevés diabetológus van itthon, miközben egyre több a cukorbeteg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A betegek száma jelentősen nőtt, de az ellátórendszert eközben nem bővítették. Legalább ezer diabetológusra lenne szükség itthon, de 600-nál is kevesebben praktizálnak most.

Nincs elég idejük a betegekre, mert túl kevés a diabetológus, miközben a cukorbetegek száma 71 százalékkal nőtt 13 év alatt – ezt mondta az RTL Híradónak a Magyar Diabetes Társaság elnöke. A szakember úgy számol: évente egy óra jut egy cukorbetegre, ami nem elég.

Most körülbelül 600 diabetológus van itthon, de ennél kevesebben praktizálnak, pedig legalább ezer szakemberre lenne szükség.

Kempler András, a Magyar Diabetes Társaság elnöke elmondta: 2001 és 2014 között 71 százalékkal bővült a betegek száma, 2014-ből nagyjából 772 ezer páciensről tudnak, akik valamilyen terápiát kapott. Eközben az ellátórendszer egyáltalán nem bővült, vagyis ugyanannyi orvosra sokkal több cukorbeteg jut – magyarázta.

A diabetológia a belgyógyászat egyik ága, több kórházban is keresnek belgyógyászt, és van, ahol kifejezetten a diabetológiára.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nagyjából ötezer orvos hiányzik a magyar egészségügyből, és minden orvosi szakma hiányszakma. Éger István ezek közül kiemelte a háziorvosi szakmát, a gyermekgyógyászatot és a patológiát. Az érsebészet helyzetét pedig „csődközelinek” nevezte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától úgy reagáltak írásban: a szakemberhiányt a balliberális kormányoktól örökölték, de a mostani kormány idején az orvosok bérét megemelték, és szerintük egyre kevesebben mennek külföldre dolgozni.