Medián: Félmillió támogatót veszített el a Fidesz

Medián: Félmillió támogatót veszített el a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyarokat nem győzte meg a túlóratörvény kormányzati kommunikációja, és egyelőre büntetnek érte. A HVG e heti számából megtudhatja azt is, hogy már többségben vannak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.

Több mint félmillió szimpatizáns pártolt el a Fidesztől három hónap alatt, derül ki a Medián januári felméréséből, amely szerint a vezető kormánypártot jelenleg a szavazókorú népesség 38 százaléka támogatja. Októberben ez a mutató még 45, decemberben pedig 41 százalékon állt.

©

A változások jó eséllyel a decemberben elfogadott túlóratörvény szokatlanul széles körű társadalmi elutasításához köthetők. Feltűnő például, hogy még a kormánypártra szavazók relatív többsége is helyteleníti a jogszabályt. Jóval inkább megosztja a közvéleményt annak megítélése, miként viselkedett az ellenzék a parlamentben a szavazás napján. A kormánypárti szavazók túlnyomó többsége szerint ez a viselkedés megengedhetetlen, míg az ellenzéki szavazók nagyrésze feltétlenül díjazza önmagában a tiltakozás tényét is. Ennek dacára az ellenzéki pártok közül számottevő javulást csak az LMP tud felmutatni, amely a teljes népesség körében ismét elérte az öt százalékot.

Érdekessége a kutatásnak, hogy abból az derült ki: három hónap alatt 43-ról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.

A kutatás részletes eredményeiről, illetve további megállapításokról a HVG e heti számában olvashat.

©
Hozzászólások