Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Három napig nem kapott enni a két idős ember, megint a strasbourgi bíróságnak kellett közbelépnie.

Három napon át nem kapott enni egy idősödő, cukorbeteg házaspár a röszkei tranzitzónában – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A hatóságok csak azután hagytak fel az 59 éves afgán nő és 63 éves férje éheztetésével, hogy a civil szervezet panasza nyomán a strasbourgi bíróság felszólította a hatóságokat: a foglyoknak azonnal adjanak enni.

A Magyar Helsinki Bizottság hozzátette: „megmagyarázhatatlan, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, vajon miért kell az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése. Éheztetni rács mögé zárt embereket kínzás, azaz bűn, cukorbeteg embereket éheztetni pedig még nagyobb bűn” – írták.

Ez már majdnem a huszadik eset, hogy a magyar hatóságok nem adnak enni a menedékkérőknek a röszkei tranzitzónában. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa éppen a héten készült el jelentésével, amelyben súlyosan elmarasztalta a Fidesz kormányzását.

Dunja Mijatović jelentésében azt írta, Magyarországon sürgősen fel kell számolni a jogsértéseket, mert aláássák a jogállamot és a jogvédő rendszert. Azt a gyakorlatot pedig „azonnal fel kell számolni, hogy a tranzitzónákban nem adnak enni a visszautasított menedékkérőknek”.

Hozzászólások