A kormány megtiltotta a rendkívüli szünetet az iskolákban

A kormány megtiltotta a rendkívüli szünetet az iskolákban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdán a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a koronavírus miatt nem zárják be az iskolákat. Egy szerda éjjel megjelent rendeletben viszont meg is tiltották, hogy az igazgatók szembemenjenek velük. A kötelező házi karanténba kerülőkről a polgármesterek kötelesek gondoskodni.

Újabb rendeletet hozott szerda éjjel a kormány a járvány megelőzése érdekében. Eszerint

akiknél az egészségügyi vizsgálat a koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténba kerülnek. Aki nem fertőzésgyanús, az köteles otthon maradni 14 napig.

Őket nyilvántartásba veszik, az otthoni karantén betartását a rendőrség ellenőrzi. Akinek nincs magyarországi tartózkodási helye, annak el kell hagynia az országot vagy a kijelölt karanténba viszik. (Ez is csak azokra vonatkozik, akik nem fertőzésgyanúsak.)

A rendelet szerint

a hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásról a polgármester köteles gondoskodni.

Kihirdették azt is, hogy a lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

A felsőoktatási intézmények látogatása tilos, viszont

az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.

Ez a tiltás azért különösen fontos, mert az igazgatóknak eddig lett volna némi mozgástere, így viszont már nincs. Erről itt írtunk részletesen.

Ezzel a rendelettel tiltották meg a 100 főnél nagyobb zárt téri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények tartását. Ahogy Gulyás Gergely miniszter is mondta szerdán, a Külföldi Nyelvtanulási Programot felfügggesztik, a külföldi iskolakirándulásokat le kell mondani.

Azt a külföldit, aki megszegi a karantén szabályait, kitoloncolják. Az országot miniszteri engedéllyel hagyhatják el az egészségügyi dolgozók, a hivatásos és a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi, rendvédelmi alkalmazottak, a navosok, kormányzati tisztviselők. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetést miniszter illetve miniszterelnök engedélyezhet.

A kör bővíthető, hiszen a rendelet úgy fogalmaz, "engedély a foglalkoztatottak meghatározott csoportjára is kiadható".

A honvédség besegít a rendőrségnek és a katasztrófavédelemnek illetve az opertaív törzsnek. Az állandó tartózkodásra jogosult EGT-állampolgár a magyarral azonos megítélés alá esik. A rendelkezések már hatályba is léptek.

Hozzászólások