Elkezdték vizsgálni az orosz vakcinát az OGYÉI emberei

Elkezdték vizsgálni az orosz vakcinát az OGYÉI emberei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint a gyógyszerhatóság illetékesei már a helyszínen vizsgálják, hogy engedélyezhető-e Magyarországon a Szputnyik V orosz vakcina.

Megérkezett Oroszországba az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) küldöttsége, hogy a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban is lefolytassa vizsgálatát – derül ki abból a videóból, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter osztott meg a Facebook-oldalán kedden.

Az OGYÉI különítménye ugyanazt az ellenőrzést végzi, amelyet a kínai vakcinával már elvégeztek az oltóanyag gyártóhelyén. Az, hogy a küldöttség helyszíni vizsgálatra Oroszországba látogat, az operatív törzs hétfői tájékoztatóján is téma volt.

Az orosz és a kínai vakcinát még nem használják a magyarországi oltásokhoz, ehhez előbb az OGYÉI jóváhagyása szükséges. Szijjártó Péter egy nappal korábban, hétfőn azt mondta: nekik az a dolguk, hogy a biztonságos vakcinákat felkutassák és Magyarországra hozzák, de annak alkalmazhatóságát nem a politikusok döntik el, hanem az OGYÉI szakemberei. Ettől függetlenül már az orosz vakcina is megérkezett hazánkba, ezt maga Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősítette a hvg.hu kérdésére.

A kínai Sinopharm oltásából – az előzetes tervek szerint – egymilliót szerezne a kormány, hogy felpörgesse a 60 év felettiek oltását. Szijjártó Péter erről azt mondta: az EU csak “csöpögtetve”, tízezrével kapja a vakcinákat, miközben millióknak van rá szüksége, ezért “természetes”, hogy más gyártókkal is tárgyalunk.

A kínai vakcina gyártási körülményeit már ellenőrizte az OGYÉI. A magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják. Az intézet hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője ugyanakkor hozzátette: a vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel.

A kínai Sinopharm termékét elsődlegesen a 18–59 éves korosztályban tesztelték, de azóta már a 60 éves korcsoportban is elkezdődtek a klinikai vizsgálatok. Ennek eredménye azonban még nem ismert. Szijjártó mindenesetre közölte: Kínában ennél a korosztálynál is kiadták az engedélyt a vakcinára.

Hozzászólások