Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előfordul, hogy a leggondosabb rehabilitáció ellenére sem sikerül mindenkinek maradéktalanul visszanyernie a betegsége előtti ömagát.

A járvány második hulláma alatt egyre több lett az olyan „gyógyult” koronavírusos, aki orvosi rehabilitációra szorul – írja a Népszava. A lap Csapody Marcellel, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főorvosával beszélt, ennek az intézetnek a korai fejlesztő részlegén kezelik ugyanis Magyarországon a volt koronavírusos betegeket. 

A Covid-fertőzés után gyakran négy-hat héttel – amikor már a beteg azt hiszi, meggyógyult – , fokozatosan krónikus fáradtság lesz úrrá rajta, fájnak az ízületei, a mellkasa. Lassú, ködös agyműködésre, egyesek tompaságra panaszkodnak és sokaknál pedig depressziót is diagnosztizálnak

– részletezte a tüneteket a főorvos, aki szerint még nincsen bejáratott betegút, ami hozzájuk vinne. Van, aki maga keresi fel őket, mást például a háziorvosa küld. Tapasztalataik szerint a Covid szinte bármely szervet károsíthatja annyira, hogy szakszerű rehabilitáció nélkül esélytelen a gyógyulás. Leggyakrabban a tüdő szövete hegesedik, erre a legcsekélyebb fizikai terhelés után is például köhögés figyelmeztet. A másik jellegzetes szövődmény az idegrendszeri károsodás, amely okozhat pszichés tüneteket is, így például romlik a problémamegoldó-képesség, nehézséget okoz a tartós koncentrálás, sokan személyiségváltozásra panaszkodnak.

A Covid az agyban roncsolhatja az ereket, ennek nyomán létrejöhetnek kisebb stroke-ok, károsodhat az agyszövet, a mozgásért felelős idegpályák

– magyarázta Csapody a Népszavának. A cikk készültekor három volt Covid-fertőzöttet kezeltek az intézményben, ahol hagyományosan agysérültekkel foglalkoznak. Egyikük öt hetet volt lélegeztetőgépen, ezalatt súlyosan károsodott a tüdeje, izmai elsorvadtak. Hetek alatt tanult meg újra járni. Másikuk egy a betegség előtt aktívan sportoló fiatal nő, akit hetven napig kezeltek. Nemcsak az izmainak jó részét vesztette el, de személyisége is megváltozott, banális események is megríkatják, s egyszerű döntési szituációkban is elakad. A harmadik páciensnek koncentrálási és gondolkodási nehézségei vannak. Nála a főorvos szerint az oxigénhiány olyan elváltozást okozott, mintha súlyos, vagy középsúlyos koponyatrauma miatt sérült volna az agyszövete.

A jelenség olyannyira gyakori, hogy már az Egészségügyi Világszervezet is új betegségként regisztrálná a poszt-Covid-szindrómaként emlegetett tünetegyüttest. Előfordul, hogy a leggondosabb rehabilitáció ellenére sem sikerül mindenkinek maradéktalanul visszanyernie a betegsége előtti ömagát.

Hozzászólások