Orbán bejelentette, a védettek számára nyitnak például a színházak, mozik, éttermek és szállodák

Orbán bejelentette, a védettek számára nyitnak például a színházak, mozik, éttermek és szállodák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megvan a 3,5 millió beoltott, ez már a miniszterelnök rádióinterjúja előtt kiderült. Szombaton nyithatnak a teraszok, a kijárási tilalom este 11-kor kezdődik. A következő lépés 4 millió oltottnál jön, a szolgáltatások egészen széles köre lesz elérhető a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

Elérte a beoltottak száma a 3,5 millió főt, így megnyílhatnak a vendéglátóhelyek teraszai szombattól. Ezt már Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjú előtt bejelentette a Facebook-oldalán.

"Rám is vár egy korsó sör a teraszomon" – mondta Orbán a Kossuth Rádióban. A vendéglátóhelyek teraszai fél 10-ig lehetnek nyitva, ezért a kijárási tilalom este 11-kor kezdődik, szintén szombattól.

A következő lépés 4 millió oltott után következik – ezt a számot szerdán vagy csütörtökön érhetjük el –, ekkor a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyitják a szolgáltatások széles körét. Orbán felsorolta,

látogathatók lesznek a színházak, tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, a mozik, az edző- és fitnesstermek, uszodák, közfürdők, jégpályák, állatkertek, vadasparkok, kaland- és vidámparkok, játszóházak, múzeumok, könyvtárak, sportesemények, és kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső helyiségei is, de szintén csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

A védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők vihetik magukkal a kiskorú gyereküket ezekre a helyszínekre, eseményekre.

A miniszterelnök a korábbi hetekben az adásban bejelentette a friss járványszámokat, ez most teljes egészében elmaradt, a fókusz teljesen átkerült az oltásra. Miután Nagy egy "de jó" közbeszólással nyugtázta a nyitás újabb lépéseit, áttértek arra, hogy az ellenzék valószínűleg megint nem szavazza meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Orbán ezzel kapcsolatban először arról beszélt, továbbra is fontos, hogy minél több embert beoltsanak, és most már "szolgáltatás van", tehát interneten lehet időpontot foglalni az oltásra. A baloldalt az oltásellenesek közé sorolta, szerinte új ravaszkodásnak lehetünk a tanúi, most az ellenzék arról beszél, kétségeik vannak a vakcinák hatékonysága felől.

Orbán szerint viszont minden vakcina, amit itthon használnak, hatékony, a "visszabetegedés aránya" 1 százalék körül van.

A miniszterelnök szerint nagyon sok oltóanyag érkezik a közeljövőben, pár hét alatt meg lehet majd duplázni az oltottak számát. Május közepén előállhat az a helyzet, hogy az összes regisztráltat beoltják, ekkor indul egy akció, hogy a világ bármely pontjáról érkezhetnek magyarok oltásért.

A műsorban bejelentette, az operatív törzs ülésén az egészségügyi miniszter meghallgatása után úgy döntöttek, itthon is beolthatják a 16–18 éveseket, kizárólag Pfizerrel.

Orbán utasítást adott arra, hogy a nekik szükséges vakcinákat tegyék félre, az oltásuk rendjéről néhány nap múlva közölnek részleteket. Izraelben már a 12–16 éves gyerekek oltása van terítéken, itthon ehhez további vizsgálatokra van szükség.

Ezek után tért rá arra, mi szükség van a veszélyhelyzet kitolására őszig (akár október elejéig is). Orbán azt mondta, lehet ezt hatalomkoncentrációként is felfogni, de ez arról szól, hogy megmaradjon a kormány cselekvőképessége, széles felhatalmazással rendelkezzen nyáron is, mikor nem ülésezik a Parlament. Szerinte a kormány jó döntést hozott ezzel, amúgy pedig az országot lépésenként újraindítják, a mindennapi életben egyre kevesebb korlátozás lesz.

Beszéltek a halálozásról is, miután csütörtökre lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg a világon. Orbán elmondta, ő azt az uniós statisztikát nézi, hogy az utolsó "békeévhez képest" a "covidos évben" mennyien haltak meg.

Ez egy valós szám, azt mutatja, mennyi életet veszítettünk el az utolsó békeévhez képest. Ezt nézve Magyarország tartható pozícióban van, ahol inkább kevesebben haltak meg.

Azt mondta, itthon nem tesznek különbséget abban, hogy valaki "coviddal vagy covidban" halt meg, más európai országokban viszont igen, ezért nem összehasonlíthatóak azok a számok.

Ismét elmondta, mennyire jól tette a kormány, hogy beszerzett keleti vakcinákat, majd rátértek a 2022-es költségvetésre. Erről nem árult el részleteket, annyit mondott, az is a gazdaság újraindítását célozza majd, mint az ideihez beadott módosítás. Azt nem zárta ki, hogy a hatályos költségvetést év közben újból módosítják.

Ma Brüsszelben tárgyal, de elmondása szerint nem a helyreállítási alapról, hiszen az pár részletkérdésen kívül le van zárva, őt most az érdekli, hogy az uniós válságkezelési program egyszeri-e vagy sem, hogyan készül az unió egy következő járványhelyzetre, milyen a kapcsolat Amerikával és hogyan viszonyulnak Kínához.

A műsor végén Szent György nap (a rendőrök napja) alkalmából köszönetet mondott azért, hogy a közrend nem borult fel a járvány alatt. Messziről indított, felidézte, hogy 30 éve még azt gondolta, a rendőrök az elnyomó hatalmat testesítik meg, most viszont a rendet, tehát a szabadságot védik.

Hozzászólások