szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internet elterjedésével egyre több lehetőség nyílik otthonról dolgozni, számítógépen keresztül. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő helyre ráakadjunk, s utána sikeresen meg is szerezzük az áhított állást, nem árt némi felkészülés. Sorozatunkban a tökéletes online munkahely felleléséhez nyújtunk segítséget.

A XXI. században az elektronikus
legalább olyan fontos, mint a papír
Szép papír, jó minőségű nyomtatás, sehol egy helyesírási hiba. A szakmai önéletrajzírás önmagában külön művészet, amelynek az alapjaival tisztában lenni olyan elemi követelmény, mint a végzettség, vagy a nyelvtudás. Ezek a jótanácsok működnek is, azonban mi a teendő, ha a kiszemelt cég e-mailben várja a jelentkezést, esetleg csupán egy webcímet kér a HR-osztály, vagy olyan egzotikus kifejezések tűnnek fel az állásajánlatban, mint például az ASCII-önéletrajz.

Bármilyen állásról legyen is szó, az ismereteidet, képességeidet, végzettségedet tartalmazó dokumentum legyen tökéletes, ugyanis ez képezi a rólad kialakuló kép alapkövét. Ha igényes, pontos, rendezett önéletrajzot nyújtasz be, a munkaadók tudják majd, hogy precíz, megbízató emberrel van dolguk. Ezért érdemes minden állásra külön-külön szakmai önéletrajzot, vagy CV-t készíteni. Ha nem tudod eldönteni, hogy egy adott állásra milyen papírokkal jelentkezz, legalább készíts kétféle változatot, az egyikben koncentrálj a korábbi munkatapasztalataidra, a másikban a személyes adottságaidra, képességeidre. Ez utóbbiak esetén esetleg finomíthatod annyival a dolgot, hogy az egyes területeknek megfelelő tulajdonságaidat domborítod ki, például a számítógéphasználatot, vagy az idegen nyelveket.

Az online jelentkezés azonban egy különleges eset. Néhány szabály csak erre a fajta álláskeresésre vonatkozik, így ha ezen a területen nézelődsz, nem árt megfogadni az alábbi tippeket.

Készíts személyes weboldalt. Ma már számos ingyenes tárhely és felhasználóbarát weboldal-varázsló szolgáltatást találsz a hálón, azonban egy minimális befektetésért cserébe lefoglalhatod saját domain nevedet, s egyéni arculatot is tervez(tet)hetsz saját oldaladra, így jóval profibb képet sugallhatsz magadról. Az oldalon helyezz el egy bemutatkozó részt, ahol felsorolod az utánad érdeklődők számára releváns munkatapasztalatokat, referenciákat, képzettségeket.

Teszteld le az így elkészített bemutatkozó weboldalt, hogy különféle böngészőkkel nézve ugyanolyan képet mutasson. Az önéletrajzodat tartalmazó részt egy kis ügyességgel úgynevezett feltételes html oldallá alakíthatod, amely az összes programmal hibátlanul együttműködik.

Ha online területen dolgoztál, ne felejtsd el belinkelni a korábbi munkáidat. Mindig pontos linket helyezz el az oldalon, így egyértelművé teheted, hogy pontosan mivel is foglalkoztál. Ha nem internetes cég alkalmazott korábban, akkor is érdemes néhány volt munkahelyed hivatalos honlapját belinkelni, ettől is profibbnak tűnik majd az oldalad. Ne vidd túlzásba, senki sem szeret elveszni egy hivatkozásokkal teli oldal mélyén.

Ha grafikai munkát végzel, egy könnyen kezelhető galériával hatékonyan tudod megmutatni a tudásod legjavát.

További tippek (Oldaltörés)

Fontos, hogy az online önéletrajzodnak legyen egy nyomtatható, nyomtatóbarát változata. Ez azért fontos, mert ha behívnak interjúra, ott már a nyomtatott változatból fognak puskázni, viszont ha a weboldalad technikai háttere bonyolulttá teszi az adatok papíron való rögzítését, nem leszel népszerű az interjúbizottság szemében.

Helyezz el egy figyelmeztetést, ha bármelyik általad beillesztett link új ablakot nyit meg, vagy más oldalra navigálja a látogatót. Az efféle udvarias gesztusokkal csak jó pontokat szerezhetsz.

Ha a saját weboldaladon blogot is üzemeltetsz, semmi erre mutató utalást ne helyezz el a szakmai részen, az álláskínálókat ugyanis valószínűleg nem érdekli a magánéleted, illetve nem biztos, hogy jó fényben tűnsz fel, ha elolvashatják, milyen élményeket szereztél a legutóbbi rockfesztiválon, erős alkoholos befolyásoltság alatt.

Természetesen a papíron benyújtott önéletrajzokra vonatkozó szabályok – stílus, helyesírás, stb. – az internetes változatra is állnak.

Készíts egy úgynevezett ASCII változatot is, amely mentes mindenféle sallangtól, – színes háttér, extra betűtípusok, mozgó képek – amelyet így könnyen és gyorsan lehet küldeni és fogadni e-mailben. A legtöbb levelezőprogram 72 karakter után eltöri a sorokat, ezért erre is ügyelj, máskülönben csúnya és akár olvashatatlan lesz a CV-d. Megspórolhatsz magadnak egy kis időt, ha az ASCII változatot mentsd el aláírásként a levelezőprogramodba, így két kattintással be tudod illeszteni bárhova.

Ha e-mailben küldöd el az önéletrajzodat, azt ne csatolmányként továbbítsd. Ezzel a jelöltek szűrését végző – ezért valószínűleg számos hasonló dokumentumot kapó - beosztottak számára spórolsz időt, ugyanis a levél megérkezése után nem kell külön megnyitniuk az önéletrajzot.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

Karrier

Állásinterjú: a hízelgőknek áll a zászló

Hiába a kompetens, szakmailag meggyőző fellépés, ha valaki nem képes szimpátiát kelteni maga iránt, kevés az esélye az állásinterjún. S hogy lehet a legjobban szimpátiát kelteni? Hát hízelgéssel – derül ki egy vizsgálatból. Igaz, hízelgéssel önmagában sem megyünk semmire, ha nincs mögötte szaktudás.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Mentális gyakorlatok az állásinterjú előtt

Izzadó tenyér, enyhén remegő térdek, el-elcsukló hang, félszeg mondatok – az álláskeresők többsége számára régi és kellemetlen ismerősök. Egy kis figyelemmel és önszuggeszcióval azonban legyőzhető az állásinterjúkat kísérő lámpaláz.

hvg.hu Karrier

1000 állásinterjú kérdés

Az alábbi kérdéseket felvételi interjúkon tették fel fejvadászok vagy a személyzeti osztályok munkatársai a meghirdetett állásokra jelentkezőknek. A kérdésekből kiderül, hogy a jelöltek megismerése igen sokrétű, s ezért jól fel kell készülnie annak, aki eredményesen akar szerepelni az állás megszerzése szempontjából oly fontos beszélgetésen.

hvg.hu Karrier

Észben tartandók az állásinterjún

Az állásinterjúkon megjelenő jelöltek – hacsak a képzettségük és tapasztalataik révén nem egészen különlegesek, és nagyon keresettek – az esetek többségében rosszabb pozícióból tárgyalnak, mint a munkaadó embere vagy képviselője. Az a feladat tehát, hogy e hátrány a beszélgetés során lehetőség szerint előnnyé alakuljon át.

Kovács Andrea (hvg.hu) Karrier

Intim állásinterjúk és jogszerűtlen szerződések

Mikor akar gyereket? Gyakran van székrekedése? Mi a véleménye a főnök és beosztott közötti munkahelyen kívüli kapcsolatokról? Dohányzik? – állásinterjúkon gyakran megjelennek ezek, vagy hasonló kérdések. A pályázók joggal botránkoznak meg rajtuk. Sőt a meglepetések a szerződés aláírásakor is folytatódhatnak.

Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki

Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki

A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva

A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva

A TikTok európai üzletágát is megvenné a Microsoft

A TikTok európai üzletágát is megvenné a Microsoft