szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem minden második ember vallja azt Magyarországon, hogy túl sokat dolgozik, s ugyanennyi ember nyilatkozta azt, hogy biztosnak érzi jelenlegi munkahelyét - derül ki egy 42 országban végzett felmérésből.

A  42 országban, összesen 23 500 internet-használó körében végzett felmérés adatai szerint éppenhogy többségnek nevezhető a munkavállalók azon része (53 százalék), akik viszont úgy gondolják, megfelelő mennyiségű időt töltenek - fizetésért végzett - munkával. S alig akadnak olyanok (1 százalék), akik úgy vélik, a kelleténél kevesebbet nyújtanak a munkahelyükön, a megkérdezettek 5 százaléka pedig nem tudott véleményt mondani, hangoztatva, hogy inkább másra bízza saját teljesítményének megítélését. 

A felmérés szerint a magyarok közül minden második megkérdezett  biztosnak érzi a munkahelyét. A többiek fele-fele arányban bizonytalannak vélik az állásukat, illetve nem tudják megítélni helyzetüket. Ennél optimistábban csak Skandináviában, Törökországban és Ausztriában nyilatkoztak az emberek. E szempontból leginkább borúlátónak a görögök, csehek és lengyelek bizonyultak. 

Európában átlagosan minden negyedik megkérdezett szembesült azzal a problémával, hogy előző évben valaki a családban elveszítette a munkahelyét. Magyarországon ennél valamivel magasabb, (29 százalék) az arány. Ennél rosszabb a mutató Portugáliában, Német-, Lengyel- és Törökországban. Legjobb a helyzet két skandináv országban: Finnországban és Norvégiában. 

Világszerte tapasztalt jelenség, hogy a megkérdezettek 58 százaléka szerint a vállalatok kevésbé értékelik a munkavállalók lojalitását, mint korábban. Ez leginkább Észak-Amerikára jellemző (70 százalék), majd Latin-Amerika, Ázsia-Óceánia, és Európa következik. Magyarországon az európai 58 százalékos átlaghoz képest többen, (65 százalék) vélik úgy, hogy a vállalatok a korábbinál kevésbé értékelik a munkavállalók lojalitását.

MTI Karrier

Önkéntes munka fiataloknak

Az önkéntes munkát, a Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban régóta alkalmazott foglalkoztatási formát is kipróbálhatják a fiatalok májustól Magyarországon az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával.

hvg.hu Karrier

Kevés időd van munka mellett? Csinálj többet!

Egy nap 24 órából áll, se több, se kevesebb. Ez nem túl sok mindenre elég, azonban tippjeink segítségével megtalálhatod azokat a pontokat, ahonnan lefaraghatsz egy keveset, s máris több idővel gazdálkodhatsz.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi pszichés terror az EU-ban is probléma

A munkahelyi piszkálódás szélsőséges formájának, a munkahelyi pszichoterrornak a dolgozók 9 százaléka válik évente áldozatává – derül ki egy tanulmányból, melyet az akkor még 15 tagállamból álló EU-ról készített az Európai Alapítvány az Élet és Munkakörülmények Javításáért.

Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről

Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről

Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját

Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce