szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap 24 órából áll, se több, se kevesebb. Ez nem túl sok mindenre elég, azonban tippjeink segítségével megtalálhatod azokat a pontokat, ahonnan lefaraghatsz egy keveset, s máris több idővel gazdálkodhatsz.

Ne keresgélj, rendezzél!
© sxc.hu
A filofaxok, határidőnaplók, számítógépes naptárak korában élünk. Azonban ha valaki szervezett életet él, ez nem jelenti azt, hogy merev szabályokhoz kell ragaszkodnia. A titok abban rejlik, hogy megfelelően kell tudni választani a lehetőségek közül.

Gondold végig, mivel töltöd az idődet. Néha úgy érzed, hogy soha, semmire nincs időd? Ilyenkor érdemes egy kicsit megrendszabályozni szétcsúszó napirendedet, s eldönteni, mi az ami fontos számodra, s mi az, ami másodlagos.

Az alábbi öt tanács segítségével a legtöbbet hozhatod ki a nap 24 órájából.

Tervezd meg a napodat
Sokan elválaszthatatlanok határidőnaplóiktól, mások ki nem állhatják ezeket a könyvecskéket. A jó határidőnapló:

- egyszerre jegyzetfüzet és naptár
- megfelelően kicsi – esetleg elektronikus – hogy mindenhová magaddal vihesd
- van benne hely a teendőid és találkozóid számára
- akad benne külön szekció a telefonszámoknak és címeknek
- nem feltétlenül drága – párszáz, pár ezer forintért bárki találhat megfelelőt (természetesen a határ a csillagos ég)

Egy határidőnapló használatával elkerülheted, hogy apró cetliket ragassz mindenhova, majd lassanként elveszítsd őket. Minden este áttekintve a napodat, már tervezheted is a következőt. Emellett minden hónap elejére beírhatod, hogy mit terveztél az elkövetkezendő négy hétre. Így folyamatosan szem előtt tarthatod, hogy mi az ami fontos számodra.

Listák, rend, szabályok (Oldaltörés)

A teendők listája
Egy ilyen lista elkészítése az egyik leghasznosabb segítség, ugyanis ennek köszönhetően konkrétan áttekinthetővé válik a napod. Ha megírtad a listát, válogasd ki a feladatokat prioritási sorrend alapján. Ezt megteheted pontozásos módszerrel, de akár egyszerű aláhúzással is. Ha csak a legfontosabbakat intézted el, már így is remekül kihasználtad a rendelkezésedre álló időt.

Az elvégzett dolgok listája
Minden nap végén szakíts egy pár percet arra, hogy az előző listáról átvezeted egy másikra azokat a teendőket, amelyeket letudtál a nap folyamán. Ha aggodalmaskodsz az idő és az előtted tornyosuló feladatok miatt, csak vess egy pillantást a listára, s máris megnyugodhatsz.

Mindennek legyen meg a helye
Bár közhely, de igaz: ha mindennek megvan a helye, akkor mindent meg fogsz találni. Gondolj csak bele, hogy mennyi időt pazarolsz arra, hogy keresgéled a kulcsaidat, a pénztárcádat, vagy azt a csekket amit ma be kellene fizetned. Ugye, hogy nem is igényel annyi energiát meghatározott helyen tartani a dolgaidat. Eleinte ugyan pici koncentrációt igényel a dolog, de ha kitartó vagy, rövidesen már rutinszerűen nyúlsz a polc megfelelő részére az éppen szükséges dologért. Ismételgesd magadban: ne tedd le, tedd a helyére!

Felejtsd el a telefont és a tévét
Talán ez lesz a legnehezebb, azonban ezzel spórolhatsz a legtöbbet. Kezdd el jegyezni, hogy mennyi időt töltesz hetente a tévé előtt – meg fogsz lepődni! Ha ezt kiszámolod egy hónapra, vagy akár egy évre nézve, rájössz, hogy mennyi idő megy el az életedből, majdhogynem feleslegesen. Ezen változtathatsz, például kapcsold ki a tévét vacsora közben, vagy a hét egyes napjait nyilvánítsd tévémentessé. Az extra időt fordíthatod a barátaidra, a hobbidra, esetleg továbbtanulásra.

Hasonló szabályok érvényesek a telefonálásra is. Akkor bonyolíts magánbeszélgetéseket, amikor épp van némi kieső időd. Ha nem akarod, hogy a telefon beleszóljon az egyéb teendőidbe, használj üzenetrögzítőt, vagy egyszerűen állítsd némára a telefont és később hívd vissza, aki keresett.

MTI Karrier

A törvénysértő munkahelyek aránya 87 százalékos

A munkáltatók által elkövetett munkaügyi jogsértések elszaporodása miatt rendhagyó demonstrációt szervez május 1-jére a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnöke eközben aróll beszélt, hogy a választási bruttó ígéretek nettó tartalma iszonyúan kicsi.

hvg.hu Karrier

Mit tegyünk, ha ki akarnak csinálni a munkahelyen?

A munkavállalók karrierjük során legalább egyszer célpontjai lehetnek főnökük, beosztottjuk, illetve egy vagy egyszerre több kollégájuk ellenséges akcióinak. A munkahelyi szurka-piszka jelenségét hajlamosak vagyunk személyes konfliktusnak értelmezni, holott – amint azt munkapszichológusok kimutatták – a jelenségnek szélesebb társadalmi háttere van.

hvg.hu Karrier

Konfliktuskezelés a munkahelyen

Elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb összeakaszd valakivel a bajszot a munkahelyeden. Lehet szó véleménykülönbségről, vagy ennél súlyosabb nézeteltérésről is. Azonban ha megfelelően kezeled, sokat profitálhatsz egy-egy ilyen súrlódásból.

hvg.hu Karrier

34 tipp, hogy jó benyomást tegyél az új munkahelyen

Jó ha tudod, már az ajtón való belépésed pillanatában elkezdenek a kollégák bírálni. Az öltözéked, a modorod, a beszédstílusod mind pletykatémák lesznek aznap az ebédnél, vagy a kávészünetben. Tippjeink segítségével elérheted, hogy kizárólag pozitív hangnemben kerülj szóba leendő kollégáid körében.

MTI Karrier

A saját vállalkozás a legvonzóbb munkahely

A munkavállalók leginkább saját vállalkozásban szeretnének dolgozni, a közalkalmazotti szférába vágyók számára pedig a munkahelytől való távolság, a munkahely biztonsága és az intézmény hírneve a fontos - derül ki a magyar munkavállalók munkahely-választási preferenciáit vizsgáló felmérésből.

MTI Karrier

Villanyoltás a munkahelyen este 8 után

A japán környezetvédelmi minisztérium új szabályokat léptet életbe a szén-dioxid kibocsátás mérséklése érdekében kötelezővé teszi a misztériumban az este 8 óra utáni villanyoltást.

hvg.hu Karrier

Jelentkezés virtuális munkahelyekre

A költségtakarékos munkaszervezés időnként külön képességek kifejlesztését várja el a dolgozóktól. Az újonnan jelentkezőktől pedig eleve megkövetelik a speciális - a virtuális munkahelyeken való elboldogulás - ismereteit.

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak