szerző:
hvg.hu

Miután hosszú heteket, esetleg hónapokat töltöttél azzal, hogy megtaláld a lehető legtökéletesebb állást, bizonyára nem vágysz arra, hogy újra a munkanélküliek táborát gyarapítsd. Sokszor azonban elég néhány elbaltázott lépés, és még a próbaidő lejárta előtt elbúcsúzhatsz munkahelyedtől. Melyek azok a csapdák, buktatók, amelyeket érdemes elkerülnöd, hogy pozíciód ne kerüljön veszélybe? Tippek.

A csevegést hagyd
munkaidő utánra!
© sxc.hu
Ódzkodsz attól, hogy megtudd, mit vár tőled főnököd?

Feletteseddel már első nap tisztázd, hogy pontosan mivel jár a munkaköröd, milyen feladatokat kell teljesítened, és mekkora felelősség nyomja válladat. Nem árt, ha tisztában vagy a cég működésével, és a vállalati elvárásokkal, amelyeknek meg kell felelned.

„Ez nem tartozik a munkakörömbe!”

Mindenkinek szüksége van arra, hogy meghúzza  a határokat — eddig és ne tovább — a munkában is, ám azzal, ha csak a legszükségesebb teendőidet végzed el, azt üzened főnöködnek, hogy csak a rendszeres, havi fizetés vonz, a munkádban rejlő kihívások hidegen hagynak. Ha magatartásodon nem változtatsz, előbb vagy utóbb mást keres a helyedre, aki nagyobb erőbedobással, lelkesebben végzi munkáját.

A vállalat pénzén furikázol?

Ha már úgyis kaptál egy vállalati autót, az összes kínálkozó alkalmat megragadod, hogy ügyeidet azzal bonyolítsd le, miközben kiadásaidat — melyet a cég fizet — nagyvonalúan megtoldod egy tekintélyesebb összeggel? A vállalati források gátlástalan megcsapolása villámgyors elbocsátással járhat, így gondosan ügyelj arra, hogy mire költesz, és mennyit!

Munkaidőben éled magánéletedet?

Azt gondolod, hogy főnököd nem veszi észre, netán figyelmen kívül hagyja, hogy munkaidőben családtagjaiddal, barátaiddal csevegsz, levelezel ahelyett, hogy dolgoznál? A legtöbb vállalatnál nyomon követik, hogy az alkalmazottak hogyan és mire használják a világháló szolgáltatásait: kinek küldenek e-mailt — a céges címről — vagy milyen honlapokat nyitnak meg. Ügyelj arra, hogy csak olyan oldalakat böngéssz munkahelyi gépeden, amelyek feladataid teljesítéséhez nyújtanak segítséget, és használatuk mindenki számára megengedett, személyes jellegű hívásaidat pedig csökkentsd a minimumra.

Fűnek-fának a munkádról panaszkodsz?

Hogyha fizetésed nem áll arányban az elvégzett munka mennyiségével, esetleg olyan feladatokat teljesítesz,  amelyek számodra alantasak, netán főnököd egy idióta, nos, akkor fokozottan ügyelj arra, hogy munkatársaidnak hogyan — milyen stílusban és miről — panaszkodsz! Amennyiben elégedetlenséged főnököd fülébe jut, jó esetben „csak” hosszú időre elvágod magad nála, ellenkező esetben azonban állásodat is veszélybe sodorhatod.

Egyéni sikerekre vágysz? (Oldaltörés)


A rosszindulatú szóbeszéd megkeserít-
heti mindennapjaidat!
Mit neked a csapatmunka, egyéni sikerekre vágysz?

Senki sem szeret egy arrogáns, törtető karrieristával dolgozni, aki figyelmen kívül hagyva a csapatmunkát, bárkin átgázol annak érdekében, hogy egyedül arathassa le a babérokat. Nem szégyen, ha olykor-olykor kollégáid segítségét kéred, ahogy az sem, ha tanácsokkal látod el őket, amikor nem boldogulnak, esetleg elakadnak munkájukkal. A segítőkész, udvarias alkalmazottak gyorsabban lépnek előre a ranglétrán, miközben felettesük elismerése mellett kollégáik megbecsülését is kivívják.

Következetesen megrövidíted munkanapjaidat?

Hogyha rendszeresen késve esel be az irodába, és még a munkaidő vége előtt killibensz az ajtón, főnököd arra a következtetésre juthat, hogy nem érdekel a munkád, sem a szakmai előmeneteled. Ne csodálkozz, ha mindezeket figyelembe véve felettesed nem bíz rád felelősségteljes feladatokat, és nem tekint egyenrangú partnernek.

Letelt a munkaidőd, és még nem végeztél aznapi teendőiddel? Inkább maradj bent az irodában egy félórával tovább, és fejezd be, amit elkezdtél! Így bebizonyíthatod  főnöködnek, hogy a sikerért áldozatokra is képes vagy, és megkímélheted magadat attól, hogy másnap reggel az el nem végzett munkával kelljen nyűglődnöd.

Soha nem tartod be a határidőt?

Amikor sokáig halogatsz egy feladatot, nemcsak saját dolgodat nehezíted meg,  munkatársaiddal is kiszúrsz. Előfordulhat, hogy főnököd addig nem tud továbblépni, amíg a rád eső munkát el nem végezted, és azok a kollégáid sem tudják ellátni feladataikat, akik arra várnak, hogy zöld utat kapjanak tőled vagy a főnöktől. Tiszteld meg munkatársaidat azzal, hogy betartod a határidőket, így munkakapcsolatotok zökkenőmentesen működik majd!

Szívesen trécselsz másokról, a hátuk mögött?

Ha nincs módod arra, hogy kimaradj az irodai pletykálkodásból, legalább ügyelj rá, hogy ne terjessz valótlanságokat széltében-hosszában! Gondolj arra, hogy neked sem esne jól, ha saját magadról hallanál valami visszataszító, fájdalmas, igaztalan dolgot. Temetsd el magadban a pletykát, és koncentrálj arra, hogy munkatársaiddal jó kapcsolatot építs ki, amelyben az őszinteség és egymás kölcsönös tisztelete dominál.
hvg.hu Karrier

Rossz szokások, melyek lendíthetnek karriereden

Bizonyára mindenkinek van jónéhány, esetleg megszámlálhatatlan rossz szokása, káros beidegződése, ám ezek nem feltétlenül hátráltatnak a munkában. Egy hosszú, megerőltető munkanap során óhatatlanul előtérbe kerülnek — és bizony előnyödre válhatnak — „rossz” szokásaid. Melyek ezek és hogyan profitálhatsz belőlük? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Tanácsok munkahelyváltásra készülőknek

Szakmát váltani nehéz, olykor mégis elkerülhetetlen. A szakmaváltásnak olykor lehet belső oka: például az Erickson által leírt életközépi válság, amikor az ember élete derekán úgy érzi, valami újba kell kezdenie. Ugyanakkor a külső kényszer sem ritka: a gazdasági élet ingadozásai, változásai is parancsolóan hatnak.

hvg.hu Karrier

Kirúgtak az állásodból? Vágj vissza!

„Miért pont én?” „Hol találok másik állást?” Ezek a kérdések óhatatlanul fölmerülnek az emberben, hogyha nemrég bocsátották el munkahelyéről. A probléma akkor csúcsosodik ki igazán, amikor az állásinterjún arról faggatnak, hogy miért jöttél el előző munkahelyedről, ráadásul nem létező referenciáidat is kérik. Mi a teendő ilyenkor? Tippek.

hvg.hu Karrier

Hét jel, ami arra utal, hogy karriered zsákutcába jutott

Úgy érzed, hogy végérvényesen rád zárult munkahelyed kapuja? Amikor az egész napos robotolás után végre elhagyod az irodát, szinte fuldokolsz, mintha valaki elszívta volna előled a levegőt? Nem árt, ha idejében felismered a jeleket, és továbblépsz, mielőtt teljesen kiégnél. Tippek.

hvg.hu Karrier

A tíz legnépszerűbb indok, hogy miért késel a munkából

Késésben vagy, de kínos lenne megint arra hivatkoznod, hogy elaludtál, dugóba kerültél, netán elment előtted a busz? Ne köntörfalazz, légy őszinte főnököddel, akkor is, ha notórius késő vagy! Rajtad kívül még sokan járnak ebben a cipőben, kérdés, mire hivatkoznak leggyakrabban, ha szóba kerül a késői munkakezdés. Tippek és indokok.

hvg.hu Karrier

Melyek a legveszélyesebb, ám mesésen fizető szakmák?

Van olyan munka, amelyhez senkinek sem fűlik a foga, ám valakinek mégis el kell végeznie. Sovány vigasz, de ilyenkor legalább jól megfizetik a munkavállalót. Akad olyan terület is – például a békefenntartás vagy a légi permetezés –, amelytől sokan visszariadnak, pedig remek kereseti lehetőséget nyújt. Ezek némelyike azonban életveszélyes. Tények és tippek.

Végrehajtás a Hell gyártójával szemben? Reagált a cég

Végrehajtás a Hell gyártójával szemben? Reagált a cég

Orbán és a szülő-automata: így élcelődik egy holland karikaturista a kormány tervein

Orbán és a szülő-automata: így élcelődik egy holland karikaturista a kormány tervein

Lady Gaga elsőre lehagyta az ötödik vonalat a kottatetoválásáról

Lady Gaga elsőre lehagyta az ötödik vonalat a kottatetoválásáról

Már ma este belevághat: felfedték a jó éjszakai alvás egyik rejtélyét

Már ma este belevághat: felfedték a jó éjszakai alvás egyik rejtélyét

Omlás miatt kellett kiüríteni egy szentpétervári egyetemet

Omlás miatt kellett kiüríteni egy szentpétervári egyetemet

Egy néző pont akkor kapott szívrohamot, amikor a színpadon lelőtték a Hamilton főszereplőjét

Egy néző pont akkor kapott szívrohamot, amikor a színpadon lelőtték a Hamilton főszereplőjét