szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyot változott a világ a Távol-Keleten is: egy felmérés szerint minden harmadik házas japán férfinak nincs kifogása a házimunka ellen.

A Housework Aptitude Test (házimunkaképesség-vizsgálat) során 2080, 20 és 50 év közötti, házasságban élő, Japán különböző régiójából származó nőt és férfit kérdeztek ki. A férfiak 29,5 százaléka azt mondta, elviseli az otthon rá háruló feladatokat. A legtöbb házimunkát a tokióiak (31,2 százalék) végzik.

"Nagyon sok modern háztartásban a feleségek is dolgoznak, ezzel pedig hozzájárulnak a család jövedelméhez, így a férjek tudatában vannak, hogy nekik is részt kell vállalniuk a ház körüli teendőkben - a kiegyensúlyozott együttélés jegyében" - mondta a The Japan Times című angol nyelvű napilap online kiadásában megjelent interjúban Imaidzumi Emiko, a Housework Aptitude Test képviselője.

A felmérés megvizsgálta a résztvevők egyes "részképességét" (főzési, takarítási, bevásárlási, stb. ismeretek) is. Az eredmények szerint a hokkaidói férfiak töltik naponta a legtöbb időt házimunkával (54 perc), az oszakaiak gyorsabbak, ők 49,7 percet dolgoznak "második műszakban", míg a legsebesebbek a tokióiak napi 48,4 perccel. A legszorgosabbak mégiscsak a fővárosiak: a negyvenes éveikben járó férjek több mint egy óra (pontosan 69,8 perc) házimunkát végeznek.

A tokiói nők többsége teljes munkaidőben dolgozik, a munkahelyek pedig a legnagyobb odaadást éppen a negyvenesektől várják el, így valószínűleg a férjek belátják, hogy emellett egyedül nemigen lehet a háztartást is ellátni" - magyarázta Imamidzumi.


hvg.hu Karrier

A világ legcsábítóbb állása

Egy Ausztráliához tartozó kis szigeten kínálják a világ legvonzóbb állását. Fél év eszményi körülmények között: kék víz, fehér homok, séta, fényképezés, napozás, ráadásul mindezért még busás fizetés is jár. Ki ne csábulna el?

MTI Plázs

Kikészülnek a modern irodában dolgozók

Az egyetlen nagy térben kialakított irodák kikészítik az embereket, a dolgozók több stresszhatással találkoznak, gyakrabban náthásak és kevésbé termelékenyek - állapították meg ausztrál kutatók.

Karrier

Amikor két óriás összeolvad

A SPAR tavaly sikeresen magába olvasztotta a Plus-t, az így átvett 2300 dolgozó mellé pedig további létszámbővítést tervez - árulta el Kiss Judit, a cég humán erőforrás igazgatója.

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Tizedszer is elindul a kukkoló-show: indul a jubileumi Való Világ

Tizedszer is elindul a kukkoló-show: indul a jubileumi Való Világ

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije