Hogyan csökkentené a cégek adminisztrációs terheit az EU?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az adminisztrációs terhek következő öt évre tervezett jelentős csökkentésének részeként az Európai Bizottság megvitatja a magyarországi vállalkozásokkal, hogy melyek lennének a legfontosabb lépések a cél érdekében.

A Bizottság cselekvési programja az adminisztrációs terhek csökkentésére az Európai Unión belül a vállalkozásokat terhelő bürokrácia 25 százalékos csökkentését tűzte ki célul. 2012-re például a szükséges engedélyek számának, illetve a hatóságokhoz benyújtandó statisztikák mennyiségének csökkentésével. A Bizottság úgy véli, mindez megvalósítható az alapvető jogalkotás céljainak veszélyeztetése nélkül. A vállalkozásoknak áll leginkább érdekében, hogy hozzászóljanak az adminisztrációs terhek csökkentésének mikéntjéhez, mivel ők közvetlenül érzik azok hatásait. A magyarországi konferencia egy sor hasonló esemény része, amelyek az Európai Unió különböző részein kerülnek megrendezésre.

A magyar Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban május 23-án, az Európai Bizottság, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által közösen szervezett konferencián a Bizottság kiemelte annak fontosságát, hogy az adminisztrációs terhek, a bürokrácia csökkentésében a vállalkozások is részt vegyenek.A Magyarországon megrendezett, „A vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése” elnevezésű konferencián több, mint 30 üzleti szereplő, illetve képviselőik vettek részt. A konferencián a magyar üzleti szektor vezető képviselői is jelen voltak.

Az esemény fő célja az volt, hogy tájékoztassa a magyarországi vállalkozásokat és más érdekelteket arról, hogy az Európai Bizottság és Magyarország jelenleg milyen lépéseket tesz az adminisztratív terhek csökkentésére, és egyúttal javaslatokat gyűjtsön be arra vonatkozólag, hogy még mi mindent lehetne tenni.

Az eseményen a Bizottság határozottan kérte az üzleti élet képviselőit, hogy továbbra is vegyenek részt az adminisztratív terhek csökkentését célzó kampányban, és a többi vállalkozást is bátorítsák ötleteik benyújtására. A vállalkozások az adminisztrációs terhek leghatékonyabb csökkentésére vonatkozó gondolataikat a Bizottság egy speciális weboldalán adhatják be. 2009. tavaszán a Bizottság jelentést nyújt be az Európai Tanács tavaszi ülésén, amely az európai adminisztrációs terhek csökkentésére vonatkozó javaslatok áttekintését fogja tartalmazni. Ebben megtalálhatók lesznek a magyarországi konferencián és más hasonló európai eseményeken felmerülő gondolatok, valamint az online konzultáción benyújtott ötletek is.

Amennyiben bármilyen kérdése van az „Adminisztrációs Terhek Csökkentése az Európai Unióban – Cselekvési Program” kapcsán, kérjük, forduljon az Európai Bizottsághoz a következő e-mail címen: [email protected].