Nyomozók nyomták meg a stop gombot a takarítócég számlagyárában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen tizenhat embert vettek őrizetbe egy számlagyár ügyében kedden. A Budapesti Nyomozó Ügyészség, a NAV és a Készenléti Rendőrség közös razziájában országszerte házkutatásokat tartottak. A gyanú szerint takarítással és vagyonvédelemmel foglalkozó alvállalkozók évekig működtettek egy olyan alvilági céghálózatot, amellyel az adójukat próbálták csökkenteni.

A gyanúsítottak 2011 és 2014 között működtették a számlagyárat.

Az alvilági céghálózatot azért hozták létre, hogy azok fiktív számlákat bocsássanak ki. Ezeket a ténylegesen működő, takarítással illetve vagyonvédelemmel foglalkozó cégeik fogadták be, hogy csökkentsék azok áfafizetési kötelezettségét. Emellett több ezer dolgozójukat a fantomcégekhez jelentették be, így kerülték ki azt, hogy megfizessék utánuk a közterheket.

A gyanúsítottak összehangoltan irányították a bűnszervezetet. Még arra is figyeltek, hogy a fiktív cégeket néhány havonta fantomizálják: ukrán, kínai, vagy külön erre a célra az országba beutaztatott, majd kiutaztatott magánszemélyeknek adták el azokat.

A bűnszervezet működtetésében több könyvelő és egy adóellenőr is segédkezett – olvasható a Fővárosi Főügyészség szerdai közleményében.

A házkutatásokon az okozott körülbelül 900 millió forintos adóhiány jelentős részét visszaszerezték – tették hozzá.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az összes kezdeményezi az összes őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróságnál.