szerző:
hvg.hu

Éhesen dolgozom a gép mellett – panaszkodik egy munkásnő Ukrajnában, ahol 82 euró a havi minimálbér. Csak a rezsire futja a béremből – mondja egy munkásnő Magyarországon.

A német közszolgálati Deutsche Welle összeállítást készített arról, hogy Európa keleti és déli részén, az egykori szocialista országokban a dolgozók teljesen kiszolgáltatottak, és ezzel a munkaadók a maximális vissza is élnek. Clean Clothes Campaign (Tiszta Ruha Kampány), ez egy nemkormányzati szervezet neve, mely a dolgozók jogaiért küzd a textiliparban. Bettina Musiolek, aki a délkelet-európai térséggel foglalkozik, úgy nyilatkozott:a munkaadók úgy kezelik a szerencsétlen munkásnőket, mint a rabszolgákat. Ha valaki tiltakozik, akkor könnyen megkaphatja: ott az ajtó!

Szerbiában különösen elkeserítő a helyzet: a nagy munkanélküliség miatt a kiszolgáltatott munkásnők elfogadják a szánalmas béreket, melyekből megélni vagy családot fenntartani egészen egyszerűen nem lehet. 100 ezren vannak ebben a helyzetben, ez Szerbia egyik legfontosabb iparága. A két munkásnő, aki nyilatkozott nyomorúságos helyzetéről, azt kérte, nevüket ne közöljék. A munkakörülmények kriminálisak, a munkavezetők brutálisak. A bérek éhbérek: egyikük 202, a másikuk 207 eurót keres havonta. Csakhogy a hivatalos adatok szerint egy négyszemélyes családnak 652 euró kell ahhoz, hogy a víz színe felett tartsa magát.

Ukrajnában 82 euró a havi minimálbér, Szlovákiában 374 euró. Ez a két szélső érték. A többi közép-kelet-európai ország ezen belül helyezkedik el. A Clean Clothes Campaign szerint ennek a minmálbérnek az ötszörösére lenne szükség ahhoz, hogy európai emberhez méltó életformát találjanak a textilipar dolgozói ezekben az országokban. A Benetton, az Esprit, a Prada, a Versace vagy a Louis Vuitton nem szívesen vallja be, hogy kelet-európai munkahelyeken készülnek a méregdrága ruhák. Ezért szépen ráírják, hogy Made in Europe. Abban reménykednek – és nem is alaptalanul – hogy a vásárlókat nemigen érdekli, hogy a ruhák hol készülnek és milyen körülmények között. Nekik csak az számít, hogy megfelel-e az ízlésüknek és a pénztárcájuknak.

Ebből a szempontból aranybányát jelentenek a közép-kelet-európai egykori szocialista országok éhbérei – állapítja meg a Deutsche Welle. Így a gazdag Európa közvetlen szomszédságában állíthat elő a jól képzett és gyalázatosan rosszul fizetett munkaerő mesés ruhaneműket. A nagy nyugati divatcégek előnyös helyzetben vannak a piacon, mert az egykori szocialista államok versengenek a beruházásokért. Ezzel pedig leviszik az árakat és persze a béreket. A nyomorgó szerbiai munkásnő ukrajnai vagy épp magyar kolléganőjével versenyez – persze a tudtán kivül. A Deutsche Wellének nyilatkozó szakértő elmondta: ebben a gyilkos versenyben nincsen mód a munkások jogainak érvényesítésére, vagyis képtelenség abban reménykedni, hogy az éhbérek emelkedni fognak. (Képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még ma délelőtt visszaadja parlamenti mandátumát Balog Zoltán

Még ma délelőtt visszaadja parlamenti mandátumát Balog Zoltán

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetvények, még drágább lesz a téli csemege

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetvények, még drágább lesz a téli csemege

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Se elem, se áram: ezt a zseblámpát elég vízbe mártani, és akár 100 óráig használhatja

Se elem, se áram: ezt a zseblámpát elég vízbe mártani, és akár 100 óráig használhatja

Egy diák volt a kercsi gyilkos

Egy diák volt a kercsi gyilkos