A fideszes médiabirodalom feje bekebelezi gyermekeit

A fideszes médiabirodalom feje bekebelezi gyermekeit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ugyan már elismert vállalatcsoporttá alakultak a Mediaworks vezetésével a KESMA-ba csoportosított Fidesz-közeli médiacégek, de 11-en most be is olvadnak a Mediaworksbe.

11 lapkiadó vállalat olvad be Mészáros Lőrinc volt érdekeltségébe, a Mediaworsbe – szúrta ki a cégközlönyben az mfor.hu. A beolvadó kiadók:

Ezek – ahogy maga a Mediaworks – a KESMA nevű Fidesz-közeli médiaalapítvány tulajdonában vannak. A beolvadások révén a Mediaworks mérlegfőösszege 20 milliárd forinttal, közel 49,7 milliárdra emelkedik a 2018. december 31-ei keltezésű vagyonmérleg-tervezet szerint. A 150 milliós jegyzett tőkéje 1 milliárdra gyarapodik, ugyanakkor a csaknem 11,4 milliárdos saját tőkéje kevesebb, mint a felére, mintegy 5,4 milliárdra apad. Ezen belül a most közel 5,8 milliárdos tőketartaléka már csak 4,3 milliárd lesz, miközben az 5,5 milliárdos eredménytartaléka lenullázódik. Ugyanakkor az egyesült Mediaworks kötelezettségei több mint a két és félszeresükre, 14,9 milliárdról 39,4 milliárdra ugranak. Ennek többsége, közel 20,7 milliárd hosszú lejáratú hitel-, illetve kötvénytartozás.

A KESMA-s cégek már május 14-ével elismert vállalatcsoporttá alakultak, aminek a Mediaworks lett az uralkodó tagja. a vállalatcsoporttá alakulás többek közt az alábbiakat vonja magával:

A Fidesz-közeli médiacégek tulajdonosai 2018. december elején ajándékozták oda több tízmilliárd forint összértékű újságjaikat, tévéiket, rádióikat a KESMA-nak. A manőverrel olyan koncentráció jött létre a magyar médiapiacon, ami mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ha akart volna, se mehetett volna el szó nélkül. A kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a GVH nem vizsgálta. A GVH a vállalatcsoporttá alakulást sem vizsgálta, mert az érintett cégek már amúgy is egy csoportba tartoztak, így nem történt piaci átrendeződés.

Hozzászólások