A médiahatóság a mobilszolgáltatók körmére néz a hűségszerződések miatt

A médiahatóság a mobilszolgáltatók körmére néz a hűségszerződések miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közzétette 2020-as ellenőrzési tervét a médiahatóság. Kiemelten ellenőrzik egyebek mellett, hogy a mobilszolgáltatók betartják-e a roaminggal és a határozott időre szóló szerződésekkel összefüggő előírásokat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idei felügyeleti terve alapján vizsgálja majd, hogy a mobilszolgáltatók betartják-e az uniós roamingrendelet díjazásra vonatkozó szabályait, vagyis egy-egy utazás alkalmával tájékoztatják-e az előfizetőket az ezzel kapcsolatos szabályokról, biztosítják-e számukra azokat az eszközöket, amelyek megvédik őket egy váratlanul magas számlától. Ilyen például az SMS-értesítés.

A határozott idejű szerződésekről megjegyezték, hogy a hírközlési szolgáltatóknak csak készülékvásárláskor, az előfizetők kérése alapján lehet kétéves határozott idejű előfizetői szerződést kötniük, egyéb esetekben a határozott idő maximum egy év lehet. Éppen ezért az NMHH ennek betartását is ellenőrzi mind a szolgáltatók általános szerződési feltételeiben (ászf), mind a gyakorlatban.

A mobiltelefonos, mobilinternetes és a műholdas, valamint a digitális földfelszíni televíziós szerződéskötéseknél az előfizetőnek lehetősége van 14 napon belül felmondani a szerződést, ha a szolgáltatás nem működik megfelelően ott, ahol használnák. A hatóság ezekben az esetekben is vizsgálja majd a szolgáltatók által alkalmazott ászf-eket és a gyakorlatot is.

Az NMHH azt is ellenőrizni fogja, hogy a szolgáltatók helyhez kötött szolgáltatásaik kapcsán a lakossági általános szerződési feltételeikben a jogszabályok szerint szerepeltetik-e a szolgáltatáslétesítési, -áthelyezési, -átírási, korlátozásmegszüntetési folyamatokat, és megfelelően alkalmazzák-e a kapcsolódó kötbérszabályokat.

A postai szolgáltatások piacán a tisztességes verseny fenntartása érdekében az NMHH idén is figyel arra, hogy felderítse a hatóság engedélye vagy bejelentés nélkül postai szolgáltatást nyújtó cégeket. Azt is ellenőrzik, hogy a különböző postai közvetítők végeznek-e postai szolgáltatást, ezt ugyanis már csak a jogszabályi feltételek teljesítésével végezhetik.

A hatóság 2020-ban is ellenőrzi majd, hogy a vezetékestelefon-szolgáltatásokra a szolgáltatók az adott földrajzi helyszínnek megfelelő telefonszámokat adnak-e ki, illetve, hogy a szolgáltatók a kijelölési engedélyeket, valamint az azok alapján kijelölt számmezőket nem engedik-e át más szolgáltatóknak, egyéb szereplőknek. Ez azért szükséges, mert egyes külföldi cégek lehetővé teszik, hogy ügyfeleik magyarországi vezetékes telefonszámokon legyenek hívhatók anélkül, hogy jelen lennének az országban. Ez a gyakorlat a szolgáltatók egymás közötti elszámolását is torzítja, mivel más díjakat számláznak egymásnak a belföldi és a külföldről érkező hívások után.

A felügyeleti tervben idén is szerepel az elektronikus hírközlő berendezések ellenőrzése is, a hatóság tavaly 44 rádióberendezés-típus forgalmazását ellenőrizte, amelyből 29 esetben találtak problémát.

Hozzászólások