Hivatalos, a Köves Slomóhoz köthető médiacég vásárolta be magát a Pesti Hírlapba

Hivatalos, a Köves Slomóhoz köthető médiacég vásárolta be magát a Pesti Hírlapba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ingyenes újság májusban tér vissza, de nem rikkancsok terjesztik majd, hanem a boltokban lehet hozzájutni – immár a Brit Media hátszelével.

Visszatér a nyomtatott Pesti Hírlap – derül ki a cég péntek délutáni közleményéből, amely szerint az újságot májustól vehetik ismét kezükbe az olvasók, úgy, ahogy korábban is: ingyen. 

A lapot mindeddig rikkancsok terjesztették, ám a koronavírus-járvány miatt a kiadó felfüggesztette a print változatot, a szerkesztőség online folytatta a munkát. Ezután érkezett a hír, hogy az addig főszerkesztőként dolgozó Kerényi György azonnali hatállyal felmondott. Az új főszerkesztő Trencséni Dávid lett.

Az újonnan nyomtatásba kerülő Pesti Hírlapot a kisebb-nagyobb boltokban lehet majd beszerezni. A digitális verzió minden nap délután öt órától válik elérhetővé az újság weboldalán. A kiadó közleményében arról is írt, hogy “a stabil működés fenntartása és a hosszú távú fejlesztési stratégia megvalósítása érdekében a Pesti Hírlap kiadója, a Global Post a Brit Mediával közösen működteti tovább a napilapot április 10-étől”.

Ahogy a hvg.hu korábban megírta, a Pesti Hírlap a nyomtatott változat szüneteltetése közben pénzügyi befektetőt keresett, így többek közt a médiaérdekeltségekkel is rendelkező LMP-s országgyűlési képviselővel, Ungár Péterrel is egyeztetett a lap tulajdonosa. Végül azonban Ungár helyett a Fidesz-barát rabbihoz, Köves Slomóhoz köthető médiavállalat, a Brit Media Kft. lett a megmentő.

A Media1.hu szerint a Brit Media Kft. a tulajdonosa a 168 Óra hetilapot kiadó Telegráf Kft.-nek, melynek cégregiszterében folyamatosan végrehajtási eljárások jelennek meg. Ennek oka, hogy a cég, írják a cikkben, gyakorta nem fizeti ki a lejáró számlatartozásait külső szerzőinek.

A Pesti Hírlap kiadójának közleménye szerint a Brit Media 20 százalékos tulajdonrészt szerzett az újságot működtető Global Post vállalatban. Azt is írták, hogy a tulajdonszerzés hátterében a Global Post koronavírus elleni védekezés érdekében hozott döntése áll, amelynek értelmében a kiadó március 13-ától felfüggesztette a Pesti Hírlap utcai terjesztését. Az újság április 17-étől digitális formában és online érhető el. “A világjárvány következtében kialakult gazdasági kihívások közös erővel történő legyőzése mellett a Global Post és a Brit Media hosszú távú célkitűzése, hogy szakmai és pénzügyi partnerként egy folyamatosan megújuló, hiteles tájékoztatást nyújtó lapot biztosítson olvasóinak, megőrizve a médium közel 180 éves szellemiségét”.

“Mivel a bevételkiesés mellett online jelenlétünk erősítését önerőből nem tudtuk volna biztosítani, a további működés érdekében tárgyalásokat kezdeményeztünk a lehetséges partnerek felkutatására” – mondta Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa. Elmondása szerint “stratégiai célkitűzéseikhez egyértelműen a Brit Media elképzelései álltak a legközelebb, akik ezentúl szakmai partnerként segítik a vállalat működését és támogatják a lap hosszú távú fejlesztését”.

A Brit Media Kft. ügyvezető igazgatója, Udvardi Gábor szerint kiadóként kötelességünknek érzik, hogy "a világjárvány hatására kialakult kihívásokkal teli helyzetben segítsük a médiapiac nehézségekkel küszködő szereplőit. Feladatunk továbbá, hogy a minőségi tartalmak nyújtásával ne csak az olvasóink objektív tájékoztatását biztosítsuk, hanem értéket is teremtsünk számukra". "(...) Bízunk benne, hogy a tulajdonszerzéssel hozzájárulhatunk az online és a jövőben visszatérő nyomtatott napilap színvonalának megtartásához és a jövőbeni tartalomfejlesztéshez. Amennyiben azt látjuk, hogy részvételünkkel a lap működéséhez és értékteremtő tevékenységéhez ténylegesen hozzá tudunk járulni, a további tulajdonszerzés lehetőségét is napirenden tartjuk".

Hozzászólások