szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Mátrai Erőmű égette Mészáros Lőrinc pénzét tavaly, az MKB-nak, a szállodáknak, és a vasútépítésnek köszönhetően azonban így is nagy éve volt a felcsúti expolgármesternek. A Mészáros-cégcsoport legtöbb tagja a napokban tette közzé a 2019-es beszámolóját, ezeket néztük át.

34 milliárd forint veszteséggel zárta 2019-et Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb vállalkozása, az Opus Global. A még áprilisban elfogadott, nemrég beadott éves beszámoló szerint az Opus úgy fordult át mínuszosba, hogy az árbevétele 40-ről 198 milliárd forintra nőtt tavaly. Az anyagjellegű ráfordítások azonban 37-ről 158 milliárd forintra nőttek, a bérekre és más személyi jellegű ráfordításokra 7 helyett 21 milliárdot költöttek, az értékcsökkenés pedig 2-ről 27 milliárdra nőtt. A cég tőzsdei részvényeinek árfolyama pedig 489-ről 346 forintra esett egy év alatt.

A cég minderről a További erősödéssel zárta üzleti évét az Opus Global című közleményben számolt be. Logikus a kérdés, hogy egy 33 milliárd forintos mínuszt miként lehet erősödésnek nevezni. A válasz: a cégvezetés olvasatában az jelenti az erősödést, hogy a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) a korábbi mínuszosból most plusz 24 milliárd forintra fordították át, a Konzum Nyrt. tavalyi beolvasztása pedig a saját tőkét növelte meg. (A Konzum a beolvadása előtti utolsó teljes évét, 2018-at 6 milliárd forint nyereséggel zárta.)

Az Opus korábban azt közölte, hogy a vesztesége legnagyobb része, 29,4 milliárd forint a megszűnő tevékenységei eredményéből keletkezett. Ez a finom megfogalmazás azt jelenti, hogy az energetika égette a pénzt.

A Mátrai Erőmű
©
A megszűnő tevékenységek közé sorolták ugyanis az energetikai cégek eladásához kapcsolódó tételeket - az állami MVM idén tavasszal vette meg az Opustól a Mátrai Erőművet is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t. Az ezért járó 17,4 milliárd forint a 2019-es beszámolóban még nem jelenhetett meg, a veszteség viszont már a tavalyi papírokban is látszik.

Csak néhány Mészáros-cég beszámolója csúszik a járvány miatt

A vállalati beszámolók leadásának határideje a könyvelést január 1-december 31. között vezető cégek számára május 31-e szokott lenni. Idén ez megváltozott, a járvány miatt szeptember 30-ig elég leadni a beszámolókat. De az ország legtöbb nagy cégénél nem állt le az élet, elkészítették a beszámolókat úgy, mint ha egy rendes év lenne az idei, így tettek a Mészáros-birodalomban is. Kivétel azért van: a Viresol beszámolójára még várni kell.

Pedig a visontai keményítőgyárnak emlékezetes éve volt 2019-ben: nemrég került nyilvánosságra, hogy a Mészáros-cégcsoporthoz tartozó cég volt a felelős azért, hogy tavaly nyáron több napig büdös, habos víz folyt a Bene-patakban. Nem készült el a beszámolójával egyelőre a Talentis Group sem, így az alá tartozó ZÁÉV üzleti évének eredményét sem ismerjük egyelőre - 2019-ben ez a vállalat adta át a Puskás Stadiont.

Voltak azért sikerek az Opusnál. A cég alá tartozó Mészáros és Mészáros Kft. több mint kétszeresére növelte a profitját. A 2018-as 5 milliárd forint után 2019-ben már 11,8 milliárd forint nyereséggel zárt az építőipari vállalat. Nem csoda, hiszen a nettó árbevétel is 37 milliárd forinttal, 87 milliárdosra nőtt. A cégből a teljes profitot kivették osztalékként a tulajdonosai.

Mészáros Beatrix és Mészáros Lőrinc
©

Az MKB Banknak, amelynek közel a felét birtokolja Mészáros Lőrinc és felesége, kimondottan jó éve volt. A bankcsoport rekordszintű, 44,1 milliárd forint profitot ért el, ami 75 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ennek ellenére a bank idén nem fizet osztalékot - jelentették be még akkor, amikor kiderült, hogy a járvány miatt idén hiteltörlesztési moratórium lesz életben, és nem sokkal azelőtt, hogy kiderült, a pénzintézet a Budapest Bankkal és a Takarékkal egyesülni készül.

A Mészáros-birodalom szállodaipari csúcscége, a Hunguest Hotels is az Opus alá tartozik, ám idén ez sem bizonyul majd osztalékforrásnak. A vállalat a dolgozóinak több, mint felét elküldte, ahogy a járvány hatására leállt a turizmus. De 2019 még nagy év volt: az árbevétel 23-ről 26 milliárd forintra nőtt, az adózott eredmény pedig ugyan közel 300 millió forinttal csökkent, így is 3,1 milliárd forint lett. Az éves beszámolót március legvégén fogadták el, amikor már lehetett látni, hogy 2020 katasztrofális év lesz a magyar turizmusban, nem csoda, hogy akkor úgy döntöttek a tulajdonosok, idén nem vesznek ki osztalékot, az egész adózott eredményt beteszik az eredménytartalékba.

©

A felcsúti expolgármesterről a legtöbbeknek valószínűleg nem a tűzhelygyártás jut eszébe - az ezzel foglalkozó cége, a Wamsler SE a napokban azzal került be a hírekbe, hogy a csökkentett munkaidős foglalkoztatás miatt járó állami támogatást kért, és az igénylésnél mellesleg bejelentették, hogy a Mészáros-csoport összes vállalata együtt 25 ezer embert alkalmaz, amivel valószínűleg az ország második legnagyobb munkaadója az állam után. Ami a Wamsler SE-t illeti, onnan a dolgozók tizede elment tavaly, így 570-en maradtak. A cég 366 millió forint mínuszt hozott össze, ezzel négy éven belül harmadszor lett veszteséges.

Annál nagyobbat szakít Mészáros a vasútépítő-iparban. Az R-Kord Kft. 4 milliárd forint profittal zárta 2019-et, az egészet ki is vették osztalékként, a V-Híd Zrt. pedig 5,8 milliárd nyereséget hozott, ebből 3,5 milliárdot fizet ki osztalékként két 50-50 százalékos tulajdonosának, Mészárosnak és feleségének. Az 51 százalékban az Opus közvetett tulajdonában lévő, szintén vasútépítő RM International 7 millió forint mínuszban zárta az évet, de a cég szempontjából nem ez a minimális veszteség tette fontossá a tavalyi évet: akkor kötött szerződést a Budapest-Belgrád vasút építésére.

Higgy benne - az számít igazán!

Ez a szlogenje a 2Rule-nak, Mészáros sportruházati márkájának. A 2Rule mögött álló cég, a Magyar Sportmárka Zrt. meg is hálálta, hogy hittek benne a tulajdonosai, az egy évvel korábbi 129 milliós veszteség után tavaly már 21,5 millió forint profitot hozott, az értékesítései 213 százalékkal, 527 millióra nőttek.

©
A 2Rule-mezben játszó Haladás eközben kiesett az NB I-ből és utána majdnem az NB II-ből is, a Diósgyőr és a Felcsút nehezen, de kiharcolta a bentmaradást 2019-ben, a Zalaegerszeg viszont feljutott (sőt, idén már a Budafok is) - igaz, a mez nem tud focizni a játékos helyett.

2019 elején Mészáros Lőrinc közvetlen tulajdonába került Simicska Lajos több egykori cége is. Tavaly aztán ezeket nagyrészt megszüntették, illetve beolvasztották más cégekbe. Így járt a birodalom egykori mezőgazdasági csúcscége, a Mezort is, amely beolvadt a Talentisbe. A vállalat abban a háromnegyed évben, amíg tavaly még létezett, 21 millió forint veszteséget termelt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Egymillió forintot kaphatnak a vidéki idegenvezetők

Egymillió forintot kaphatnak a vidéki idegenvezetők

Este jön a lehűlés, viharokra számítsanak

Este jön a lehűlés, viharokra számítsanak

"Semmiképp sem Mészáros ellen lázadnék" - Nagy Feró a HVG Teraszon

"Semmiképp sem Mészáros ellen lázadnék" - Nagy Feró a HVG Teraszon