Lehet egy komoly hátránya a Matolcsy-féle kamatmentes lakáshitelnek

Lehet egy komoly hátránya a Matolcsy-féle kamatmentes lakáshitelnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalább 250 ezer forintos nettó fizetés kellhet majd a jegybanki lakáshitel igényléséhez.

Új jegybanki lakásprogramot lengetett be Matolcsy György hétfőn. Az Új otthon programnak nevezett rendszer olcsó, 0 százalékos hitelt kínálna az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel. A kulcsszó az újon van, ugyanis a hitel kizárólag új építésű ingatlan megvásárlására lesz fordítható, amit viszont a Bankmonitor elemzése szerint sokan nem engedhetnek meg maguknak. A lap szerint ezek átlagos négyzetméterára Budapesten most 0,9-1,2 millió forint között van, de vidéken is 600 ezer forintról indul.

A kamatmentes lakáshitel futamideje 10 év lenne, ám, hogy ez maximális futamidőt jelent, vagy a konstrukció kizárólag 10 évre lesz majd elérhető, arról egyelőre nincsenek információk. A hitelösszegnél a tervek szerint meghatároznak majd egy felső korlátot, de ennek az összegéről sem tudni még. Túl alacsony a Bankmonitor szerint nem lehet, mert akkor a konstrukció nem nyújtana hathatós segítséget a vásárláshoz.

Az elemzés szerint az MNB-s lakáshitel mellé igényelhetők lennének a meglévő otthonteremtési támogatások: a vissza nem térítendő csok, a Babaváró hitel és a maximum 3 százalék kamatú csok-hitel, de akár piaci lakáshitellel is kiegészíthető, ha csak így áll rendelkezésre a szükséges forrás. Ezek közül a vissza nem térítendő csok-támogatás és a Babaváró hitel önerőként is felhasználható.

A jegybanki lakáshitel azért is más,

mert itt az állam nem várja el cserébe – egyelőre – a gyermekvállalást és a házasságot, vagyis egyedülállók, élettársak és akár idősek is igényelhetnék.

A Bankmonitor szerint a MNB kamatmentes lakáshitele hatalmas előnnyel indul a piaci hitelekkel, de még a csokkal szemben is, ám nem lesz mindenki számára elérhető: „15 millió forintos hitelösszegnél 255 ezer forint nettót kell minimálisan igazolni, míg a csok-hitelnél 289 682 forintot, a legolcsóbb lakáshitelnél pedig 297 642 forintot kell legalább keresni a sikeres igényléshez. Az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szerint ugyanis 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt a havi hiteltörlesztők összege nem haladhatja meg a családi jövedelem 50 százalékát” – írják.

Ha valaki ráadásul felvesz mellé egy babavárót vagy egy csokot, akkor ezeket együttesen kell fizetnie, ami már nagyon megterhelheti a családi büdzsét.

Hozzászólások