Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság egyszerűsített összefonódás-ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta az ügyletet. Úgy találták, a tervezett felvásárlás nem vet fel versenyjogi aggályokat.

Az Európai Bizottság az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján jóváhagyta, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. felvásárolja a csehországi innogy Ceská republika a.s. (iCR) nevű energetikai vállalatot – közölte az Európai Bizottság. Vizsgálatuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a tervezett felvásárlás nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel az ügylet eredményeként a vállalatok együttesen csak mérsékelten erős piaci pozícióval rendelkeznek majd. Az ügyletet az egyszerűsített összefonódás-ellenőrzési eljárás keretében vizsgálták.

Az innogy Česká republika (iCR) Csehország első számú földgázkereskedője, illetve egyre erősebb a jelenléttel bír a villamos energia piacán is.

Összesen több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki – írtuk a vállalatról júliusban, amikor az iCR 100 százalékos tulajdoni részesedésének megvásárlásáról szóló szerződést aláírta az MVM. A cég kiskereskedelem mellett termeléssel, nagykereskedéssel, elosztással és bizonyos kiegészítő tevékenységekkel is foglalkozik.

Az MVM állami tulajdonú, vertikálisan integrált energiaipari csoport, amelynek portfóliója a teljes magyar energiarendszert lefedi, a hőtermelésre, a villamosenergia-kereskedésre, a földgázkereskedésre és -tárolásra, az átvitelirendszer-irányításra, a nagy- és a kiskereskedelmi földgáz- és villamosenergia-szolgálatásra, a távfűtésre és a távközlési szolgáltatásokra is kiterjed.

Megvásárolja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedőt

A magyar állami tulajdonban levő társaság a régió vezető energetikai szereplőjévé válna.

Hozzászólások