Mi lett az Abigél szereplőivel, a matulás lányokkal?

Mi lett az Abigél szereplőivel, a matulás lányokkal?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolc évvel a megjelenése után, 1978-ban filmvásznon is megelevenedett - és azóta is nézők millióinak kedvence - Szabó Magda Abigél című ifjúsági regénye. Sorozatunk harmadik részében utánanéztünk, hogyan alakult a Matula Leánynevelő Intézet egykori növendékeinek filmes karrierje.

Szabó Magda 1970-ben megjelent népszerű ifjúsági regényéből, az Abigélből nyolc évvel később Zsurzs Éva rendezett négyrészes tévésorozatot. Érdekesség, hogy a forgatókönyvön az írónő dolgozott, így a sorozat, melyet a Magyar Televízió mutatott be, és azóta is évről évre levetít, kettejük gyermeke. A forgatás óta több mint harminc év telt el, és a Matula Leánynevelő Intézet növendékeit alakító, akkoriban 22-26 éves színésznők zömének felfelé ívelt a filmes pályája.

Jelenet a filmből. Balra Garas Dezső, középen Básti Lajos

Az 1978-as filmsorozatban a 26 éves Szerencsi Éva játszotta el Vitay Georgina, a pesti gimnazista lány bentlakásos, vidéki református gimnáziumban - a Matula Leánynevelő Intézetben - kibontakozó új életének, beilleszkedésének keserves és mulatságos mozzanatait. A második világháború idején játszódó történet cselekménye egyszerű: Ginát édesapja, Vitay tábornok, a katonai ellenállás egyik vezetője szakítja ki megszokott környezetéből, hogy Árkodon dugja el, ahol ellenségei nem találnak rá. A fiatal lány helyzete mégis bonyolult, mert meg kell békélnie a helyzettel, önmagával és társaival. Szerencsi Éva bravúrosan oldotta meg a feladatot: olyan jól eltalálta a karaktert, hogy Vitay Georgina alakja egybeforrt a 2004-ben elhunyt színésznő nevével.

Az Abigél előtt Szerencsi Éva számos filmben és sorozatban feltűnt, többek között Az egy óra múlva itt vagyokban (1971), a Bob hercegben (1972) és az És mégis mozog a Földben (1973). Révész György filmjében, a Kakuk Marciban Eszti szerepét alakította. Az Abigél után, a nyolcvanas években már ritkábban tűnt fel a vásznon, de láthattuk a Faustus doktor boldogságos pokoljárása című 1982-es minisorozatban, orgánumát pedig szinte mindenki ismerte: az ő hangján szólalt meg a nálunk kilencvenes években futó amerikai szappanopera, a Dallas Samanthája. Később, a Modellügynökség című szériában ugyancsak ő kölcsönözte a hangját Linda Gray-nek. Számos nagysikerű, amerikai filmben is hallhattuk: a Megint 48 órában Amy Kirklandet játszó Trisha Campbell, a Végzetes vonzerőben pedig a Beth Gallaghert alakító Anne Archer magyar hangja volt. Hét éve, 52 éves korában hunyt el, rákban.

Kis Mari szerepében a sorozat rendezőjének lánya, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1977-ben végzett Zsurzs Kati tűnt fel, aki a forgatás idején 23 éves volt. Ahogy egy, az Abigélből készült musical kapcsán - ld. keretes írásunkat - készült interjúban elmondta: a forgatás nagyon jó hangulatban telt és sokáig tartott. Mivel a növendékeket alakító lányok huszonévesek voltak, furcsa kettősséget éreztek: magánéletük pezsgett, a munkájuk során pedig el kellett játszaniuk, hogy milyen az élet egy bentlakásos iskolában. A tévésorozatban egyébként Básti Lajos alakította Torma Gedeont, Garas Dezső a jószívű Kőnig tanár urat, Piros Ildikó pedig Zsuzsannát.

Az Abigél nem az első szárnypróbálgatás volt: Zsurzs Kati azt megelőzően két tévéfilmben is szerepelt, az 1976-os Csongor és Tündében például a címszerepet bízták rá. Az Abigél után filmes, színpadi és szinkronszerepek sora következett: alakját és hangját az egész ország be tudta azonosítani. 1993-ig a Thália és az Arizona Színházban játszott, majd évekig szabadúszóként dolgozott, az utóbbi években pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatához csatlakozott. Ismertebb színpadi szerepei közé tartozik Melinda Katona József Bánk bánjából vagy Cookie karaktere Neil Simon Pletyka című vígjátékában.

Lányok a Matulából. Balra Zsurzs Kati

Játszott - ahogy az IMDb internetes filmes adatbázisából is kiderül -  a Jókai Mór regényéből készült 1980-as Gazdag szegényekben, és Mikszáth Kálmán regényének filmes változatában, a Sipsiricában is. Feltűnt a legnépszerűbb hazai tévésorozatokban: a nyolcvanas évek végén induló kultikus telenovellában, a Szomszédokban 11 epizódban alakította Katit, az erdélyi nőt, a Tévé a város szélénben 8 epizód erejéig Terike bőrébe bújt. Szerepet kapott az idén indult, majd három rész után a süllyesztőben eltűnt Casinóban is. Szinkronszerepei közül emlékezetes a Csengetett, Mylord? Poppy Meldrumja és az itthon 7. évadja futó Született feleségek Felicia Tilmanja. A dél-amerikai szappanoperák rajongói hallhatták a Megperzselt szívekben, az Esmeraldában, a Vad angyalban és a Tiltott szerelemben.

A Torma Piroskát megformáló Bánfalvy Ági - aki alakításáért nívódíjat kapott - a forgatás idején 24 éves volt. Két évvel korábban, 1976-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. 1975-ben debütált a filmvásznon, Böszörményi Géza Az utolsó tánctanár című filmjében, a forgatás után pályája gyorsan ívelt felfelé. Színpadi szerepei - Ilona Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjában, Dejarina Goldoni Mirandolinájában, vagy éppen Vízyné Kosztolányi Dezső Édes Annájában - mellett olyan filmekben is szerepet kapott, mint Szabó István 1981-es Mephistója.

Ahogy honlapján közzétett rövid életrajzából kiderül, mérföldkő volt az életében, amikor 1981-ben Párizsba utazott, hogy Jean-Luc Godard Passion című filmjében Michel Piccoli és Isabelle Huppert oldalán szerepeljen. Az alkotás a szakma tetszését is elnyerte: a New York-i filmkritikusok díjával jutalmazták. Bánfalvy azon kevés magyar színésznők egyike, aki nemcsak a színpadon és a vásznon tudott érvényesülni, hanem lehetőséget kapott, hogy „átálljon” a másik oldalra. 1982-ben ösztöndíjjal bekerült a New York-i Columbia Egyetemre, két évvel később Kaliforniába költözött, hogy a California State University of Los Angelesen filmszínész-mesterségre tanítsa a hallgatókat. (A Los Angeles-t Aréna Theaterben később színpadra állította Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékát.)

Bánfalvy Ági a Muzsika címlapján a nyolcvanas évek elején
©

Külföldi sikerek ide vagy oda, Bánfalvy 1992-ben hazatért férje, a nála 17 évvel fiatalabb Horváth Csaba filmrendező kedvéért. Karrierje ezután sem indult hanyatlásnak, olyan sikerfilmekben szerepelt, mint Tímár Péter 6:3, avagy játszd újra Tuttija 1999-ben, vagy Gárdos Éva 2001-es Amerikai rapszódiája, melyben Helen szerepét játszotta Nastassja Kinski és az akkor még szárnyait bontogató tini, Scarlett Johansson oldalán. Bergendy Péter 2004-es Állítsátok meg Terézanyut! mozijában is szerepet kapott, és játszott Goda Kriszta 2008-as Kamélonjában, ami számos külföldi filmfesztiválon sikert aratott. Bánfalvy életében olyannyira meghatározó élmény volt az Abigél, hogy elhatározta: megfilmesíti. 2010 decemberében arról számoltak be a lapok, hogy a színésznő megállapodott Szabó Magda keresztfiával, Tasi Gézával a regény megfilmesítési jogairól.

Egri Katira 25 évesen osztották Bánki Anna szerepét. Három évvel korábban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahonnan a Veszprémi Petőfi Színházhoz szerződött. Az évek során számos teátrumnál megfordult: tagja volt a Nemzeti Színháznak, a Szolnoki Szigligeti Színháznak. A Radnóti Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is játszott, egy ideig szabadúszóként boldogult. Pályája során a legkülönfélébb karaktereket formálta: volt Kosmonopolis hercegnő Az ifjúság édes madarában és Katalin A makrancos hölgyben, számos Shakespere-darabban játszott (Hamlet, Troilus és Cressida, Vízkereszt, vagy amit akartok, Rómeó és Júlia, Szentivánéji álom).

Első filmje a Bástyasétány hetvennégy volt 1974-ben - Gazdag Gyula rendezte -, melyben Iglódi István, Pogány Judit és Koltai Róbert volt a partnere. Szerepelt a Beszterce ostroma című tévésorozatban (1976), az Abigél után ő volt Olgi, a tudós A zebegényiek című filmben, Szurdi Miklós 1983-as Hatásvadászok című mozijában pedig Kriszta szerepét kapta. Játszott a 2004-es Török Feri-filmben, a Szezonban, a 2006-os Régimódi történetben pedig (Szabó Magda regényéből) ő volt Rickl Mária. Ebben az évben egyébként a TV2-n futó Jóban rosszban című sorozatban is epizódszerepet kapott.

Abigél, Abigél

Az Abigélből hangoskönyv és musical is készült. Utóbbi - a Budapesti Operettszínház produkciója - színpadra állításának előkészítését és a próbák kezdetét még a 2007 novemberében, 90 éves korában elhunyt írónő is nyomon követhette. Az Abigél című musical zenéjét Kocsák Tibor, dalszövegeit Miklós Tibor, szövegkönyvet pedig a rendező, Somogyi Szilárd írta. A zenés darabot 2008 márciusában mutatták be, jelenleg a Thália Színházban játsszák.

Rátonyi Hajnalka, Rátonyi Róbert lánya alakította a sorozatban Murait. A forgatás idején 23 éves lány - az IMDb adatbázisa szerint Rátonyi Hajnal -, több mint tízéves kihagyás után, 1990-ben és 1991-ben az Új Gálvölgyi-show két részével került ismét képernyőre, majd az RTL Klubon 2004-ben futó Szeress most! című sorozatban ő kapta a titkárnő, Katalin szerepét.

Gelecsényi Sárára Szabó Anikó szerepét osztották. A sorozat készítésekor 24 éves Gelecsényinek ez volt az első filmes munkája, később számos alkotásban felbukkant, többek között Mihályfi Sándor 1979-es Használt koporsójában - Gobbi Hilda, Schütz Ila és Patkós Irma oldalán -, Várkonyi Gábor 1982-es A tönk meg a széle című filmjében, melyben Sinkovits Imre, Tolnay Klári és Szilágyi Tibor játszotta a főbb szerepeket. A Kisváros és az Öregberény című sorozat 14 epizódjában (1993-1995) is láthattuk.

Németh Nóra 23 évesen játszotta el Salm Gizella szerepét. 1977-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a sorozat forgatása idején a Pécsi Nemzeti Színházban játszott, majd néhány évet a Győri Kisfaludy Színházban és Debreceni Csokonai Színházban töltött. Játszott többek között Franz Kafka A per, Csehov Ványa bácsi és Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabjában, de feltűnt Szinetár Miklós 1979-es sci-fijében, Az erődben is. Néhány évvel később elhagyta a pályát.

László Éva Lilla