S. Nagy István az Eddának is írt szöveget

S. Nagy István az Eddának is írt szöveget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Noha leginkább Máté Péter, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta tolmácsolásából ismerjük a 81 éves korában kedden elhunyt szövegíró, S. Nagy István dalait, van néhány egészen meglepő szerzeménye is. Gondolták volna, hogy írt szöveget az Eddának vagy a Karthagónak is?

S. Nagy István több mint hétezer dal szövegét jegyzi, ezek közül válogattunk néhányat, amiről nem is gondolnánk, hogy ő írta.

Az Edda Művek bemutatkozó kislemezét 1979. szeptember 23-án vették fel a Budai Ifjúsági Parkban, amikor a Piramis előtt játszott a miskolci zenekar. Az A oldalára a Minden sarkon álltam már, a B oldalára az Álom című szám került. Mindkét dal zenéjét Slamovits István írta, az előbbi szövegét Pataky Attila, az utóbbiét viszont S. Nagy István. Később a dal felkerült a debütáló nagylemezre is, ami a hvg.hu legjobb magyar albumainak Top30-as listájára is felkerült.

S ha már Piramis, és az akkor „őszinte kemény rocknak” nevezett műfaj: a Piramis is játszott S. Nagy István-dalt. Például a Ne bántsd a madarakat című korai opust, amit még nem Révész Sándor, hanem Gallai Péter énekel.

Tovább menetelve az őszinte zenék útján. A Karthago bemutatkozás is S. Nagy Istvánnak köszönhető. 1979-ben jelent meg az a kislemez, amin szerepel A Csak egy szót akarok című dal.

És még nincs vége a kemény rock–S. Nagy-kooperációnak. „Mit érdekel, aki hazudik neked, és eltiporja sérült lelkedet” – énekelte Vikidál Gyula (fedőnevén Dalos ügynök) az 1981-es A híd című albumon.

De a hatvanas évek hazai beat-forradalma sem volt elképzelhető S. Nagy dalai nélkül. 1968-ban jelentkezett az Omega egy kislemezzel, két Presser–S. Nagy-számmal. Az A oldalon az Azt mondta az anyukám.

Az Illés együttesnek már egy évvel korábban jött ki az a kislemeze, aminek végül a B oldalán találhat Szörényi–Bródy-dal vált gigaslágerré. Az A oldalon szerepelt Illés Lajos és S. Nagy István dala a Nem volt soha senkim.

S. Nagy István dalainak feldolgozásainak száma a végtelenhez tart. Most emlékezzünk meg két emlékezetes slágerről, amit a feldolgozásokból valószínűleg jobban ismerünk, mint az eredeti előadótól. Az első a Beatrice által feldolgozott Mikes Éva-dal, az Ó, mit tett velem ez a Jenő, a második pedig a most épp újra koncertező Amorf Ördögök első nagy slágere, az eredetileg Németh Lehel által elővezetett Nekem a Balaton.