Sorozatgyilkosságról forgatnak filmet a Tisza Cipőgyárban

Sorozatgyilkosságról forgatnak filmet a Tisza Cipőgyárban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jórészt az eredeti helyszíneken, a martfűi Tisza Cipőgyárban, Tiszaföldváron és Vezsenyen forgatja az ötvenes-hatvanas évek hírhedt sorozatgyilkosságát felidéző, A martfűi rém című lélektani thrillerét Sopsits Árpád. A Magyar Nemzeti Filmalaptól 510 millió forint támogatást kapott a produkció – mondta el a rendező az MTI-nek.

Az egykori gyilkosságok eredeti helyszínein, többek között a Tisza Cipő mezőtúri gyárában is forog majd a kamera a következő két hónapban, elkezdődött ugyanis a napokban Sopsits Árpád lélektani thrillere, az A martfűi rém című film forgatása.

"Elég sok bírósági jegyzőkönyvet és a peranyagot is meg tudtam szerezni. Elsősorban azokból dolgoztam, hiszen megbízható tanú már nem nagyon él, a hallomásoknál pedig hitelesebbek és pontosabbak a bírósági és nyomozati jegyzőkönyvek. Ezeket, a fantáziámat és a munkatársaim fantáziáját használtam" – mondta a rendező az MTI-nek, hozzátéve, hogy bár a Tisza Cipőgyárban és környező vidéki településeken az emberek még emlékeznek az esetre, de egy ponton túl szándékosan nem kereste a helyi forrásokat, mert mindenki óhatatlanul a saját verzióját tálalta volna a tragédiáról. Ennek ellenére a fimet, amely ugyan dokumentumokon alapul, nem dokumentarista munkának, hanem filmes produkciónak nevezte Sopsits.

©

 A rendező szerint az 1957 és 1967 között játszódó film elég pontosan leképezi a kor igazságszolgáltatását, a forradalom utáni helyzetet, ugyanakkor a bűnügy révén sokat mond el az ember belső lélektanáról is – fűzte hozzá a rendező, aki korábban Céllövölde és Torzók című alkotásaival nemzetközi filmfesztiválokon is díjazott lett. A martfűi rém egy évtizedig gyilkolt háborítatlanul Szolnok megyében, mivel az ötvenes évek végén egy ártatlan férfit ítéltek el helyette, a kéjgyilkos végül csak egy újabb áldozat halála után került képbe, akkor fogták el a rendőrök.   

©

 "Volt egyfajta türelmetlenség, az új rendszer nem engedhette meg magának, hogy egy sorozatgyilkosság egyáltalán felmerüljön. Másrészt voltak nyomozati, ügyészségi hibák. Nem véletlen, hogy másodfokon már nem halálra ítélték a 'tettest', hanem életfogytiglanra. A legfelső bíróság sem volt elégedett száz százalékban" – magyarázta Sopsits, hogy miért tölthetett tíz évet a szegedi Csillagbörtönben az ártatlan férfi.  A rendező elmondta, hogy a téma már tíz éve foglalkoztatja, a forgatókönyvvel másfél év alatt készült el. Az ártatlanul elítélt férfit Jászberényi Gábor alakítja, a rémet Hajduk Károly, a további szereposztásban Trill Zsolt, Balsai Móni, Anger Zsolt, Bárnai Péter, valamint Szamosi Zsófia is látható majd. 

©

 A film 510 millió forintos támogatást kapott a Magyar Nemzeti Filmalaptól, a költségvetést teljesen fedezi az összeg, ezért nem kerestek partnert a produkcióhoz – számolt be róla a rendező, aki szerint az utómunkák után, nagyjából egy év múlva kerülhet moziba a pszichothriller.