Megfilmesítik Václav Havel ellenzéki éveit

Megfilmesítik Václav Havel ellenzéki éveit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A film az egykori köztársasági elnök politikai karrierjének kezdetét mutatja be.

Játékfilmet forgatnak Václav Havel volt cseh államfő és drámaíró szocialista rendszerbeli ellenzéki tevékenységéről, jelentette be pénteken a prágai Bontonfilm társaság, amely megszerezte a Havel munkacímet viselő alkotás forgalmazói jogait.

A forgatás szimbolikus időpontok között zajlik, az első felvételeket jelképesen augusztus közepén, Csehszlovákia 1968. augusztus 20-i megszállásának évfordulója előestéjén készítették, az utolsókat novemberben, az 1989-es bársonyos forradalom kitörésének évfordulója körüli napokban tervezik felvenni.

A film története 1968 augusztusában kezdődik, amikor a Varsói Szerződés öt tagállamának hadseregei megszállták Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a prágai tavaszként híressé vált reformfolyamatnak. Az első képek egy színházi premierről és az azt követő fogadásról szólnak, amelyen megjelennek a főszereplők. A történet az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás idején ér véget, amikor a korábbi ellenzéki aktivistából csehszlovák köztársasági elnök lett. A film lényegében azt fogja bemutatni, hogyan lett az emberi jogi harcosból hivatásos politikus.

Václav Havel szerepét Viktor Dvorák cseh színész fogja alakítani, a rendező Slávek Horák lesz.

A film elsősorban a szereplők életét, jellemét és kapcsolatait fogja bemutatni, a történelmi korszak csak ennek háttérét adja – nyilatkozta Horák újságíróknak.

További részletek még nem ismertek, annyit azonban tudni, a filmet várhatóan 2020 nyarán mutatják be.

Hozzászólások