Új tantervet készített az SZFE vezetése, februárban „pótolhatnak” a hallgatók

Új tantervet készített az SZFE vezetése, februárban „pótolhatnak” a hallgatók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A diákok az elmaradt vizsgáikat is letehetik.

Új tantervi rendet készített a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése, amely lehetővé teszi a hallgatók számára a 2020/2021-es tanév őszi szemeszterében elmaradt tanegységeket a diákok utólag teljesítsék, valamint a tavaszi szemeszterre tervezett órákat felvegyék, és szintén teljesítsék közölte az intézmény vezetősége.

Azt írták, hogy a tanév új rendjét az elmúlt napokban több osztályvezető oktatóval sikerült megtárgyalni. A vonatkozó rektori utasítás szerint 2021. február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, illetve az elmaradt vizsgák is.

Az egyetemen Semjén Zsolt törvényjavaslata nyomán modellváltás zajlott le, az intézmény szeptember óta alapítványi formában működik. Az intézmény a sajtóból értesült a törvénytervezetről, a diákok az augusztus 31-i tüntetésük után blokád alá vették az intézmény épületeit. Aznap lemondott az SZFE vezetése és szenátusa is, tiltakozásképpen az intézmény autonómiájának teljes felszámolása ellen. Később számos neves oktató is távozott a tanári karból. Az SZFE dolgozói szeptember 10-én jelentették be, hogy sztrájkköveteléseket nyújtottak be a kormánynak, majd október 1-jétől sztrájkolni keztek.

Az egyetemfoglaló diákok november 10-én közölték, hogy a járvány terjedése miatt az SZFE is digitális oktatásra áll át másnaptól, így az épületeket, a kollégiumot elhagyják és azokon kívül folytatják a tiltakozást. Ahogy mondták: „a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik”.

Vidnyánszky Attila november 27-én közölte, hogy közegészségügyi- és közbiztonsági okok miatt érvénytelenítik az SZFE idei félévét. Az egyetemet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke egy kormányrendeletre hivatkozott, amely szerint „közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén a fenntartó – az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett – megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa”.

A hallgatók szerint a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti inkább.

Ők állnak a sárga maszkok mögött: bemutatjuk az SZFE őreit

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

Korábban az oktatási ombudsman azt közölte, szerinte jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik. Aáry-Tamás Lajos vizsgálata szerint az egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajottk, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályozására.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, az egyetem volt oktatója pedig úgy fogalmazott,„arcátlan disznóság”, ha nem fogadják el az SZFE-hallgatók félévét.

A hvg.hu megkérte a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit, hogy versek, mesék, dalok, akár bábok segítségével mondják el, mit jelent számukra az ünnepi időszak. A hvg.hu SZFE-advent sorozatát ezen a linken érheti el.

Hozzászólások