szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szita Károly, Kaposvár polgármestere civil kontrollt követel a várhatóan a jövő év elejétől a taszári bázison, két turnusban, tolmácsolásra és egyéb segítő feladatokra kiképezendő mintegy kétezer iraki tevékenységével kapcsolatosan.

A fideszes városvezető szerdai városházi sajtótájékoztatóján közölte: meglepetésként érte a kormányszóvivő előző napi bejelentése, hogy megérkezett az amerikai kormánynak a taszári bázis használatára vonatkozó hivatalos felkérése. „Annál inkább meglepett ez a bejelentés, mert Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, amikor a napokban Kaposváron személyesen tájékoztatta a környező települések önkormányzati vezetőit, azt mondta, soron kívül és időben fogja értesíteni az érintetteket arról, ha megérkezik a hivatalos felkérés” - fogalmazott Szita Károly. Kaposvár polgármestere reményét fejezte ki: ha már nem is soron kívül, de időben megkapják a szükséges tájékoztatást. „Ettől a pillanattól kezdve már csak egy lehet megnyugtató, éspedig az, hogy egy esetleges pozitív válasz esetén biztosítják a civil kontrollt a kaposváriak és a környéken élők számára” - szögezte le Szita Károly.
A tegnap érkezett hivatalos amerikai kérésben - egy esetleges iraki akció esetén - tolmácsolásra és más kisegítő feladatokra alkalmas személyek taszári bázison történő kiképzéséhez kértek hozzájárulást. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter kérését Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet adta át személyesen Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek. Előzőleg a honvédelmi miniszter egy négypárti találkozón hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben a kormány saját hatáskörben is dönthetne, ám a korábbi gyakorlatnak megfelelően ehhez is a parlament jóváhagyását fogja kérni. Az Egyesült Államok korábban Magyarországnak és 51 más államnak jelezte diplomáciai csatornákon keresztül, hogy a terrorizmus és tömegpusztító fegyverek terjedése elleni nemzetközi összefogás keretében támogatást kérne. (MTI)

Kaliforniában 2035-től tilos benzines, dízel vagy hibrid új autót venni

Kaliforniában 2035-től tilos benzines, dízel vagy hibrid új autót venni

Szétkapták a legújabb Apple okosórát: mi van benne?

Szétkapták a legújabb Apple okosórát: mi van benne?

Hat időközi választást tartanak vasárnap

Hat időközi választást tartanak vasárnap