szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korai szívinfarktusért felelős géneket sikerült beazonosítaniuk amerikai tudósoknak.

A véralvadásra sérülés esetén van szükség, hiszen a szervezetnek sürgősen gondoskodnia kell a "lyuk" befoltozásáról. Az érfalra ilyenkor vérlemezkék (thormbocyták) tapadnak, összecsapódnak, s mint egy dugó, bezárják a sérülés következtében keletkezett rést. A dugót úgynevezett fibrinháló rögzíti az érfalhoz. Kóros esetben a vér az érrendszeren belül is megalvadhat, vagyis vérrög képződik, amely a szívizmot tápláló koszorúérbe jutva infarktust okoz - olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi témákra szakosodott hírportálon. 

A San Franciscói University of California (UCSF), a Case Western Reserve University, a Brigham Young University kutatói a Clevelandi Klinika orvosaival karöltve három független vizsgálat keretében több mint 2000 olyan páciens kórtörténetét és genetikai állományát elemezték, akik 60 éves koruk előtt estek át egy szívinfarktuson 

Mint kiderült, a VAMP8 és HNRPUL1 gének bizonyos mutációi duplájára növelik a szívinfarktus kockázatát. A VAMP8 gén a sérült érfal véralvadás kezdeti szakaszában résztvevő fehérje szintéziséért felelős, ami a másik gént illeti, szerepe a szívinfarktus keletkezésében még nem világos, mindössze annyi tudható róla, hogy a ribonukleinsav aktivitását szabályozza.

John P. Kane professzor (UCSF) véleménye szerint e vizsgálat révén, amelynek eredményeit az  Arteriosclerosis, Thormbosis, and Vascular Biology nevű szaklap júliusi számába publikálják, felderíthetők a potenciálisan veszélyeztetett emberek, ráadásul olyan új készítmények fejleszthetők ki, amelyekkel célzottan
gyógyítható e betegcsoport.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Fulladás vagy szívinfarktus?

Az előzetes szakértői vélemény szerint a rendőri intézkedés közben elhunyt fiú halálát több mint valószínű, hogy fulladás okozhatta, mert homok került a légutakba és a tüdőbe - állítja az Országos Cigány Önkormányzat.

Panoráma Fókusz

Oltás szívinfarktus ellen

Svéd kutatók áttörést remélnek a szívinfarktus elleni harcban: olyan oltóanyagot fejlesztettek ki, amely egereknél megakadályozza a véredények elmeszesedését - jelentette a Diabetiker Ratgeber című, a cukorbetegséggel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó német gyógyszerész újság.

MTI Világ

Visszavonják a szívinfarktus kockázatával járó gyógyszert

Az amerikai és az európai gyógyszerellenőrző hatóságok szerint a Bextra nevű fájdalomcsilapító szedésének kockázata meghaladja az alkalmazásától várt előnyöket. A Pfizer kijeletette, nem ért egyet a szabályozó hatóságokkal és igyekszik módot találni a Bextra értékesítésének felújítására.

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására

Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni