szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre több készítmény kapható, amelyek hatásosan csökkentik a vércukor szintjét, de valószínűleg ennél többre van szükség: bizonyítani kell, hogy a kezelés hatására a szívroham is ritkább lesz. A vita az élelmiszereket és gyógyszereket engedélyező-ellenőrző amerikai hivatalban (FDA) folyik.

Az Egyesült Államok világszerte elismert hivatala, az FDA engedélyezi és rendszeresen ellenőrzi a forgalomban lévő élelmiszereket és gyógyszereket. Az utóbbi időben nagy vizsgálatok jelezték, hogy az idősebb korban megjelenő, 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekkel kapcsolatban a szabályozás szigorítására volna szükség. 

Az anyagcserebetegség elsősorban azért igényel gondos kezelést, mert a cukorbaj a szív- és érrendszeri betegségek egyik fontos kockázati tényezője. Az FDA eddig csak azt kívánta meg a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett készítmények forgalomba hozatalához, hogy szedésük esetén csökkenjen a vércukor és föltételezte, hogy így az érelmeszesedésnek ez a kockázati tényezője is visszaszorul. 

Tavaly a hivatalt komoly támadások érték, mert bizonyos vizsgálatok szerint a 2-tipusú cukorbetegség kezelésére forgalomban lévő készítmények biztonságosságának ellenőrzése nem volt megfelelő. Az egyik gyógyszerrel végzett 42 vizsgálat összesített eredménye szerint a szer alkalmazása nyomán gyakrabban jelent meg szívroham, mint más készítményekkel folytatott kezelés esetén. 

Idén még aggasztóbb eredményeket közölt a szakirodalom. Az ACCORD nevű nagy kísérletben azt figyelték meg, hogy abban a betegcsoportban, amelyiknek tagjait igen erélyesen kezelték, hogy vércukor szintjük a normális értéknek megfeleljen, a szívroham nem lett ritkább, és megnőtt a halálozás. 

Az FDA szakértői bizottsága 14-2 arányban végül úgy döntött, hogy a hivatal a cukorbetegség kezelésében alkalmazott gyógyszerek esetén megfelelően hosszú, klinikai vizsgálatokat kérjen a készítmények esetleges szív-hatásainak tisztázására is. 
 
Az alapszabály értelmében a hivatal nem köteles elfogadni szakértőinek javaslatát, de mivel a bizottság tagjai a téma legjobb ismerői, az FDA általában azt teszi, ami a véleményben szerepel. Kérdés, hogy mostani döntésük csak az új készítményekre vonatkozik, vagy a már forgalomban lévő vércukorcsökkentőkre is kiterjesztik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Ki lesz cukorbeteg?

Egy több mint harminc évig tartó kutatás adatai szerint a cukorbetegség leginkább azokat fenyegeti, akik gyermekkorukban szegényebb körülmények között éltek.

Két magyar cég is bekerült Európa 100 legjobban növekvő vállalkozása közé

Két magyar cég is bekerült Európa 100 legjobban növekvő vállalkozása közé

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

"Nincs erre jobb szövegünk?" – a rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt Müller Cecília

"Nincs erre jobb szövegünk?" – a rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt Müller Cecília