szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kövérség jelentősen hozzájárul ahhoz a lassú, lappangó gyulladásos folyamathoz a szívben, amely fokozza a szívelégtelenség kockázatát. Öt amerikai egyetem kutatóinak eredményeiről az amerikai szívgyógyász kollégium folyóirata számolt be.

A MESA-tanulmányt 2000-ben indították el az Egyesült Államokban. Csaknem hétezer, 45-84 éves, egészséges felnőttet vontak be a vizsgálatba, akiknek a program kezdetén semmiféle panasza nem volt, és a vizsgálatok sem utaltak semmiféle betegségre. Az amerikai kutatók arra voltak kiváncsiak, hogy van-e valamiféle etnikai különbség az érelmeszesedés kifejlődésében. 
 
Az Egyesült Államokban a világ minden tájáról származó emberek élnek együtt, ezért az amerikai állampolgárok arányának megfelelően igyekeztek az önkéntes résztvevőket összetoborozni. A fehérbőrű, illetve fekete bőrszínű amerikaiak mellett a MESA tanulmányban ott találhatók a latin-amerikai országokból bevándoroltak és a kínaiak is. 
 
A vizsgálatot a tervek szerint 2012-ig folytatják. Hossein Bahrami vezetésével a munkacsoport most azokat az eredményeket közölte, amelyek a vizsgált személyek vérében lévő gyulladásjelző molekulák koncentrációját mutatták. A statisztikai értékelés során figyelembe vették a szív- és érbetegségek egyéb kockázati tényezőit, például a dohányzást, az életkort, a cukorbetegséget vagy a vérnyomást is. 

A megfigyelési idő alatt a szívelégtelenség miatt kezeltek 44 százaléka a kövérek csoportjából került ki. A mérések szerint vérükben nagyobb volt a gyulladásjelző fehérjék mennyisége is, mint azokéban, akiknek a testsúlya normál határok között volt. A számítások szerint az interleukin-6 gyulladásjelző molekula átlagos mennyiségének megduplázódása a szívelégtelenség kockázatának 84 százalékos növekedését jelenti. 
 
A kutatók hangsúlyozták, hogy a vérben lévő gyulladásjelzők, valamint a szív- és anyagcsere-tünetcsoport, a szaknyelven kardio-metabolikus szindróma közötti összefüggés is egyértelműen látszik az eredmények alapján. A tünetcsoport: a magas vérnyomás, az emelkedett vércukor, a magas vérkoleszterinszint, a hasi elhízás együttes előfordulása számos vizsgálat tanúsága szerint kétszeresére növeli a szívelégtelenség bekövetkezésének kockázatát. A gyulladásjelzők rendszeres mérése segítheti az orvost az optimális kezelés eldöntésében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Medipress Plázs

Megvan az elhízásért felelős gén

Brit és francia kutatóknak sikerült azonosítani egy, az elhízás kockázatát növelő gén több variánsát – áll a brit Nature folyóiratban vasárnap megjelent tanulmányban.

MTI Plázs

Hasnyálmirigyrákot okozhat a hasi elhízás

Azoknál az elhízott nőknél, akiknek a túlsúlya főként hasuk környékén van, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődik ki hasnyálmirigyrák - állapították meg svéd kutatók.

hvg.hu Plázs

Hogyan vezethetik be az elhízási adót?

Az elhízás a jövőben még nagyobb méreteket ölt. Milyen következményekre számíthatunk? A hízási adó már évek óta nyílt viták tárgya. Azon az alapon lehetne bevezetni, hogy ha valaki tudatosan olyan élelmiszereket vagy ételeket értékesít, amelyek megbetegítik vagy a betegségek iránt fogékonyabbá teszik az embereket, akkor viselnie kell a jövőbeli kezelés költségeinek egy részét. Részlet a HVG Kiadó gondozásában megjelent Jövő-dosszié című könyvből.

Koronavírus: harc a láthatatlan Godzillával

Koronavírus: harc a láthatatlan Godzillával

A surrey-i rendőrség palacsintákkal keresi a bűnözőket

A surrey-i rendőrség palacsintákkal keresi a bűnözőket

Index: Álhíreket adott ki a gyógyszerészeti kamara koronavírus-tájékoztatóként

Index: Álhíreket adott ki a gyógyszerészeti kamara koronavírus-tájékoztatóként